Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 19. 15:12

A világ első autója Kecskeméten – már csak két nap!

Képgaléria
A világ első autója Kecskeméten – már csak két nap!
Exkluzív vendég érkezik Magyarországra: a világ első autója, a Benz-Patentwagen hiteles másolata a VI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra meghívására látogat hazánkba. A Benz-Patentwagent és a Csillagtúra mezőnyében induló több, mint 80 Mercedes-Benz veteránautót a nézők is megcsodálhatják május 20-án, péntek este 20:30 órától, ill. május 21-én, szombaton reggel 9 órától a budapesti Széchenyi téren (volt Roosevelt téren), majd május 21-én, szombaton 16:30 órától a kecskeméti főtéren indulhatnak időutazásra a szebbnél szebb veteránautók láttán.

125 évvel ezelőtt hintók, szekerek, kerékpárok járták a poros utakat. 1886-ban viszont megszületett egy találmány, ami az egész világot megváltoztatta: Carl Benz megalkotta a világ első, benzinmotorral hajtott automobilját, mely vízhűtéses, egyhengeres és négyütemű volt. Benz szabadalmának különlegessége, hogy az általa kifejlesztett belsőégésű motort egy korábban nem létező, újonnan megépített járműbe szerelte.

 

Ma már inkább mosolyogni tudunk rajta, ám 125 éve valódi szenzációnak számított, hogy a „Benz Patentwagen” sebbenzinnel működött, és 16 km/h sebességgel „száguldott.” Ki is használta ezt Carl Benz felesége, Bertha Benz, aki 1888-ban egy nap gondolt egyet, és elcsente férje találmányát, majd fiaival, Eugen-nel és Richard-dal megtette a történelem első autóútját Mannheimből Pforzheimba.

 

Carl Benz és a tőle függetlenül munkálkodó Gottlieb Daimler – a „Daimler Motorkutsche” elnevezésű, szintén „önjáró” jármű feltalálója – végül 1926-ban összefogtak, és megalapították a Mercedes-Benz márkát.

 

A „Benz-Patentwagen” eredeti példányai a történelem folyamán megsemmisültek ugyan, de hiteles másolata pontos képet nyújt a világ első autójáról. Az érdeklődők testközelből is megcsodálhatják a „Benz-Patentwagent” és a VI. Mercedes-Benz  Classic Csillagtúra gondosan karbantartott, ritkán látható autócsodáit, ha ellátogatnak az alábbi helyszínekre:

 

Május 20., péntek:

-          Budapest, Széchenyi tér (volt Roosevelt tér) és környéke: a „Benz-Patentwagen” már 17 órától felbukkan

-          Budapest, Széchenyi tér: a VI. Mercedes-Benz  Classic Csillagtúra mezőnyének célba érkezése 20:30 órától

 

Május 21., szombat:

-          Budapest, Széchenyi tér: a VI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra mezőnyének rajtolása 9:00 órától

-          Kecskemét, Kossuth tér: a „Benz-Patentwagen” már 14:30 órától felbukkan

-          Kecskemét, Kossuth tér: a VI. Mercedes-Benz  Classic Csillagtúra mezőnyének célba érkezése 16:30 órától

 

 A Mercedes-Benz Classic Csillagtúra

A manapság oly színes veteránautós élet úttörőjeként indult útjára a Mercedes-Benz Classic Csillagtúra 2003-ban, a Mercedes-Benz magyarországi vezérképviselete és a Mercedes-Benz Classics Magyarország Egyesület szervezésében. A rendezvényen 1980. december 31. előtt gyártott, vagy a stuttgarti Classic Center által „klasszikusnak” minősített Mercedes-Benz autók vehetnek részt. A verseny ún. átlagtartó ügyességi verseny, amely során adott idő alatt adott távolságot kell a résztvevőknek teljesíteni. Ez a fajta verseny elsősorban sok gyakorlást és ügyességet igényel, így lóerőtől függetlenül egyforma eséllyel indulnak a különböző évjáratú és teljesítményű autók. A Csillagtúra különlegessége abban rejlik, hogy – más veteránautós megmérettetésekkel ellentétben – minden évben Magyarország különböző tájegységét fedezi fel, és kizárólag Mercedes-Benz klasszikautók vesznek részt a rendezvényen.

Kövessen minket a Facebookon is!