Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 27. 13:40

„TÖREKEDJETEK A SZERETETRE!”: Főtéri sajtótájékoztató a közelgő városmisszióról

„TÖREKEDJETEK A SZERETETRE!”: Főtéri sajtótájékoztató a közelgő városmisszióról
A Porta Egyesület május 27-én rendhagyó körülmények között rendezett sajtótájékoztatót. A városmisszióra készülő kecskeméti katolikus egyház négy képviselője a főtér gyalogosai közt elhelyezett terített asztalnál foglalt helyet. Ez a forma jelezte a sajtón túl épp az utca emberének, hogy a misszió érte van: mindenki előtt szélesre tárulnak a templomkapuk.

      Célunk az evangélium eljuttatása az emberekhez – fogalmazta meg a június 3 és 5 között tartandó hétvégi rendezvénysorozat lényegét a főplébániát vezető főszervező, Dr. Jeney Gábor atya. Erre utal a szórólap egyik emblémája is: a nyitott kapujú templom.

     A másik, a Család évének szeretetközösséget kifejező logója, a misszió Pál apostoltól vett mottójához kapcsolódik, s vele a másik célhoz: „Törekedjetek a szeretetre!” Ezért is lesz a háromnapos események során a főtér mellett a Szentcsalád Plébánia a másik fő helyszín – tette hozzá a programjaikat ismertető plébános, Mons. Menyhárt Sándor atya.

     A „Katolikus Oktatás Kecskemétért” című rendezvény keretében a mindennapi evangelizációban fontos szerepet játszó iskolák mutatkoznak be sátraikban: a Szent Imre Katolikus Általános Iskola, a Ward Mária Leánygimnázium, valamint a Piarista Általános Iskola és Gimnázium a hozzá kapcsolódó Kalazancius Cserkészcsapattal és Piarista diák-szeretetszolgálattal. Ez a rendezvény is jelzi a piarista igazgató, Nagy Attila atya, az egyház felemelően egységes megjelenéséről mondott szavainak igazát.

     A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kecskeméti szervezetei szintén közösen munkálkodnak. A magány oldására törekszünk – magyarázta a szeretetszolgálat vezetője, Rigóné Kiss Éva, 20-25 fiatallal működtetendő missziós kávéházuk célját. Az összefogott szervezetek kerti ünnepséget is rendeznek, az ételek mellett olyan érdekességekkel szolgálva, mint az egyház mai divatját képviselő liturgikus ruhabemutató. A három nap keretein messze túlhaladó nemes vállalkozásukat jelzi a kihelyezendő „imaszándék-láda” és a lélek mélyének megosztását célzó „titkok kazettája”.

     A sajtó és a nézők kérdéseire adott válaszokból az is kiderült, hogyan próbálnak a szervezők minél több embert elérni. A misszió résztvevői törekednek a személyes megszólításra: akár a Nagytemplom imádkozó közösségébe kísérve az imát kérő járókelőket, akár fiatalok által hívogatva a missziós kávéházba, ahol „beszélgető testvérek” fogadják a betérőket. Emellett lehetővé teszik a legmaratonibb programba, a tízórás város körüli rózsafüzér imádságos menetébe való bármikori bekapcsolódást – tekintettel az idősebbekre. A rendezvények jelentős része szabad téren, a legszélesebb nyilvánosság előtt zajlik, s – mint a moldvai táncház esetében – nem egyszer a kultúra oldaláról megközelítve, aktív részvételre serkentve a jelenlévőket. A misszió sikeréért már napok óta plébániai csoportok imádkoznak, s e célra ajánlották fel az Eucharist együttes Szentcsalád Plébánián megrendezésre kerülő május 28-i koncertjét.

     A sajtótájékoztatót vezető Farkas P. József, a Wojtyla Központ igazgatója, befejezésként a rózsafüzér-menet állomásául is szolgáló intézményének szintén nyitott kapuira hívta fel a figyelmet.

     Adja Isten, hogy az ismétlődő városmisszió szolgálatai révén megerősödjenek a plébániák, a kulturális és vallási programok által pedig Kecskemét katolikusnak keresztelt és nem hívő lakosai idővel haza- illetve eltaláljanak az Anyaszentegyházhoz! Még ha e három nap – Menyhárt Sándor atya találó szavaival szólva – nem is az aratóbál, hanem a magvetés ideje lesz …

 

  

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház