Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 3. 05:14 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Pénteken délután sem várható számottevő változás időjárásunkban, a Dunántúlon és a déli területeken többfelé, másutt elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyeket néhol felhőszakadás, kisebb méretű jég kísérhet. A keleti-északkeleti szelet többfelé élénk, északon erős lökések kísérhetik. A legmelegebb órákban 26-31°C közötti hőmérsékletekre van kilátás.

Szombaton reggel a Dunántúlon erősen felhős lesz az ég, ott kisebb záporeső, gyenge zivatar is előfordulhat, máshol változóan felhős égre ébredhetünk. A szelet délen és északon élénk lökések kísérhetik, a minimumok 14 és 18°C között várhatóak. Napközben a napsütéses időszakok mellett főleg a Dunántúlon és északon számíthatunk újabb zivatarokra, záporokra. A keleties szelet nyugaton kísérhetik élénk lökések, 27-32°C közötti csúcshőmérsékletekre van kilátás.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken folytatódik a frontmentes idő és a hőség. A fülledt napok sok kellemetlenséget okozhatnak a szívbetegségben és az asztmában szenvedőknek. Az egészséges szervezet is fáradékonysággal, aluszékonysággal, a reflexek tompulásával reagál a kánikulára. Kerülendő a megterhelő, zsíros ételek és a cukros üdítők fogyasztása. Magas faktorszámú fényvédő krém használata szükséges a déli órákban!

Közlekedésmeterológia

Pénteken az országban többfelé alakulhatnak ki záporok, gyenge zivatarok, melyek területén nedvessé, csúszóssá válnak az utak, legyünk óvatosak! A megélénkülő szél, zivatarok környezetében megerősödő szél csökkentheti a járművek menetstabilitását! A derültebb tájakon az erős napsütés zavarhatja a vezetést, használjunk napszemüveget! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten a legmagasabb terhelés Zalaegerszegen, Békéscsabán és Veszprémben, a legalacsonyabb Tatabányán és Szekszárdon volt. A hét első felében még a fenyőfélék virágpora jelentette a legmagasabb terhelést, a hét közepétől azonban már a pázsitfűféléké. Az eperfafélék után most már a fenyőfélék pollenkoncentrációja is csökken – a nyári gyomok – a pázsitfüvek mellett még a csalánfélék, a lórom, az útifű és a kender – szezonja most már felváltotta a fákét. Heti országos összpollenszámát tekintve még ezen a héten is a fenyőfélék virágporából volt a legtöbb. A hét második felében és az állomások nagy részénél a héten már a pázsitfűfélék pollenszemeiből regisztrálták a legtöbbet – Békéscsabán és Miskolcon, illetve a hétvégén már Zalaegerszegen és Veszprémben is nagyon magas koncentrációban regisztrálták. Ismét felerősödött a csalánfélék pollenkoncentrációja, de lecsengőben van az eperfafélék szezonja. Végéhez ért a tölgy és a dió pollenszórása is. Országszerte virágzik a bodza – és bár rovarbeporzású növény, pollenkoncentrációja rövid időre lokálisan elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Fokozatosan erősödik a nyári gyomok – a lórom, az útifű és a kender – pollenszórása. Emelkedett a légkörben az allergén gombaelemek koncentrációja – Szekszárd és Tatabánya kivételével országszerte elérte a közepes szintet, 7 városban magas koncentrációt is mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!