Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 8. 05:03 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Az esti órákban főleg a Dunántúlon lehetnek hevesebb zivatarok, majd az éjjel lassan gyengül az aktivitás. Szerda virradóra a zivatarok intenzitása csökken, délen változóan, míg északon erősen felhős időre ébredhetünk, ezeken a tájakon záporeső, gyenge zivatar még kialakulhat. Mérsékelt lesz a délkeleti, déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20°C között várható. A több órás napsütés mellett délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből továbbra is többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, melyeket hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék, jég kísérhet. A Dunántúlon néhol zivataroktól függetlenül is élénk lökések kísérhetik a szelet. Folytatódik a meleg idő, 25 és 31°C közötti maximumokkal.

Csütörtök hajnalban hidegfront éri el hazánk területét. A hajnali órákban főleg az északnyugati országrészben élők számíthatnak zivatarok kialakulására. A szél a Kisalföldön északnyugatira fordul, megerősödik, időnként viharossá fokozódik, máshol az országban többnyire még mérsékelt lesz a délnyugati szél. A minimumok 13 és 18°C között alakulnak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán folytatódik az elmúlt napok tendenciája, frontmentes, nagyon meleg nap elé nézünk. A harminc fok fölötti hőség továbbra is megviseli a szervezetet, ezért érdemes bőrbarát ruhadarabokkal, könnyű ételekkel és minél több folyadékkal segíteni. Az egyedüli változás az időjárásban az élénknek ígérkező délkeleti szél, amely fejfájásos, migrénes panaszokat idézhet elő az arra fokozottan érzékenyeknél.

Közlekedésmeterológia

Szerdán az országban többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, melyek területén nedvessé, csúszóssá válnak az utak, legyünk óvatosak! A főként zivatarok környezetében megerősödő szél helyenként csökkentheti a járművek menetstabilitását! A napos időszakokban az erős napsütés zavarhatja a vezetést, használjunk napszemüveget! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 20. héten a hét közepén – főként szerdán és pénteken – volt a legmagasabb a pollenterhelés, mely a hétvégén jelentősen lecsökkent. Az állomások közül Miskolcon volt a legmagasabb a terhelés Tatabányán és Székesfehérváron a legalacsonyabb. A héten már teljes egészében a pázsitfűfélék virágpora jelentette a legmagasabb terhelést – mellettük a hét első felében még a fenyőfélék, csütörtöktől azonban már a csalánfélék pollenszemeiből volt a legtöbb. Tovább csökken a fák (eperfafélék, fenyőfélék) pollenszórása és erősödik a nyári gyomoké (pázsitfüvek mellett a csalánfélék, a lórom, az útifű és a kender), virágzik még az allergiások szempontjából kevésbé jelentős bodza, a bálványfa és már a hárs is. Országszerte a pázsitfűfélék virágporából regisztrálták a héten a legtöbbet. Napi koncentrációja a városok többségében elérte a nagyon magas szintet – Zalaegerszegen és Miskolcon több napra is – a legtöbb helyen pedig már egész héten a tüneteket okozó közepes koncentrációt vagy magasabb értékeket mértek. A hét második felében a pázsitfűfélék után országosan a csalánfélék pollenkoncentrációja volt a legmagasabb – összpollenszáma az előző hetinek háromszorosa volt, Pécsett virágporából a pázsitfűfélékénél is többet detektáltak. Napi koncentrációja országszerte elérte a tüneteket okozó szintet, sőt Mosdóson és Pécsett pénteken magas szintet mértek. Felére csökkent a fenyőfélék virágporának mennyisége – magas szintet már csak Gyöngyösön, Miskolcon, Nyíregyházán és Salgótarjánban monitoroztak, legfeljebb egy-két napon Erősödött az útifű és a lórom pollenszórása – előbbiből Pesten és Kecskeméten vasárnap kivételével egész héten közepes szintet mértek, utóbbit pedig Salgótarjánban már magas koncentrációban regisztrálták. A kender virágporának mennyisége Pesten a közepes, Győrött már a magas szintet is elérte. Az eperfafélék pollenszemeiből közepes szintet csak a hét első napjaiban és csak Pesten, Miskolcon, illetve Pécsett mértek, több városban már nem volt jelen a csapdában. A bodza virágporát a városok nagy részében tüneteket okozó mennyiségben regisztrálták, a bálványfa pollenkoncentrációja még csak Pécsett és Miskolcon érte el ezt a szintet. A legtöbb városban már megjelentek a csapdákban a hárs pollenszemei – azonban tüneteket okozó szintet a héten még sehol nem mértek. A kültéri allergén gombaelemek mennyisége jelentősen emelkedett – az állomások nagy részénél magas, illetve nagyon magas szintet mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!