Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 15. 16:40

Június 15. ÁRPÁD-HÁZI BOLDOG JOLÁN: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Június 15. ÁRPÁD-HÁZI BOLDOG JOLÁN: Szentek közössége a Wojtyla Házban
A ma ünnepelt szent magyar királyi származása, majd lengyel fejedelmi házassága révén az intézményünk életében meghatározó magyar – lengyel kapcsolatok egyik legmagasabb szintű védnöke lehet. Ezért ma az ő közbenjárásával végzett imáink a Wojtyla Ház lelki és anyagi gyarapodásáért, s ennek jegyében a szomszédos épületszárny megvételéért, felújításáért szóltak.

     Boldog Jolán valóban minden kegyelmet megkapott az életszentség eléréséhez. Édesapja az a IV. Béla magyar király, aki a tatárjárás után második honalapítóként helyreállította Magyarországot.  Nagynénje s egyben példaképe Árpád-házi Szent Erzsébet, akit ugyan személyesen nem ismert, de már az ő idejében Európa-szerte szentként tiszteltek. Nővére Boldog Kinga, aki Lengyelország királynéjaként Jolán nevelője lett. Húga pedig Szent Margit, aki rövid kolostori életét Magyarország megújulásáért ajánlotta fel áldozatul.

    Jolán a gnieznói fejedelem, Boleszláv feleségeként elérte, hogy hitvese mélyen vallásossá válva megkapja a Jámbor előnevet. Pedig férje gonosz tanácsadói hatására hosszú ideig mellőzte őt, mígnem felismerte Jolán lelki nagyságát.

    E szent nő fejedelmi párja gazdag adományaiból bőséggel juttatott a rászorulóknak a lengyel városokat és falvakat járva, s kolostorokat létesített, hogy segítsen másokat is az életszentség útján.

    Megözvegyülve maga is belépett gnieznói kolostorába, ahol utóbb sírja lengyel zarándokhellyé vált.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház