Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 16. 05:29 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtök hajnalban az ország nagy részén kevés felhőre, száraz időre ébredhetünk. A gyenge szélben 13 és 18°C közé süllyed a hőmérő higanyszála. Napközben sok napsütésre számíthatunk, az északi, északnyugati tájakon ugyan időnként megnövekszik a felhőzet, de csapadék itt sem valószínű. A déli, délnyugati szelet főként a Kisalföldön és északkeleten kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 31°C között várható.

A péntekre virradó éjszaka folyamán többnyire derült lesz az ég felettünk, csupán északnyugaton lehet időnként felhősebb az ég, de csapadék ott sem valószínű. Mérsékelt marad a délies szél. A legalacsonyabb hőmérsékletek 14 és 19°C között alakulnak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön enyhe melegfront érezteti hatását. A fölmelegedés, az emelkedő páratartalom és az ezzel járó egyre fülledtebb levegő már fáradékonyságot okozhat. A megfelelő folyadékpótlás kiemelkedő fontosságú, cukros üdítők helyett célszerű vizet vagy ásványvizet fogyasztani. A vitamindús zöldségek és gyümölcsök segítenek szervezetünknek a nyári megpróbáltatások átvészelésében.

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön napközben az ország nagy részén kedvezőek lesznek a közlekedés feltételei, csupán északkeleten és a Kisalföldön az időnként megélénkülő szél csökkentheti kissé a járművek menetstabilitását. A napsütéses időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 22. hetet az előző hetekhez képest alacsonyabb, a korábbi évek ezen időszakához képest azonban magasabb pollenterhelés jellemezte. A legmagasabb napi átlagértékeket kedden és csütörtökön mérték. Az állomások közül Miskolcon volt a legmagasabb a terhelés, Tatabányán a legalacsonyabb. A hét végén a pázsitfűfélék szezonját lassan már a csalánfélék szezonja váltotta fel – a fűfélék pollenkoncentrációja tehát előző heti csúcs után már csökkenőben van, virágpora azonban őszig még folyamatosan jelen lesz a levegőben a többi nyári gyoméval együtt (útifű, lórom, kender, ernyősvirágzatúak, libatopfélék). A múlt heti csúcs után csökkent a bodza pollenszórása, csúcsidőszakában van a hárs és a bálványfa virágzása. A héten összességében még a pázsitfűfélék virágporából regisztrálták a legtöbbet, azonban már inkább csak a hét első felében és már nem is minden állomáson – pollenszórásuk tehát fokozatosan csökken: nagyon magas szintet már csak Miskolcon ért el, azonban minden állomáson mértek magas vagy legalább közepes koncentrációt. Virágporuk tüneteket okozó mennyiségben a nyár végéig még folyamatosan jelen lesz a levegőben. Fokozatosan erősödik a csalánfélék pollenszórása – virágporuk a hét végén országos összesítésben nagyobb mennyiségben volt jelen a csapdákban, mint a pázsitfűféléké, illetve néhány állomáson (Mosdós, Pécs, Veszprém, Győr) már heti összpollenszámuk is magasabb volt. Napi koncentrációjuk Mosdóson, Pécsett és Szekszárdon nagyon magas szintet ért el. Jelentősen lecsökkent a fenyőfélék pollenkoncentrációja – magas szintet sehol, közepeset is csak 7 városban mértek. Kis mértékben csökkent az útifű, a lórom és a kender virágporának mennyisége – inkább az esős idő következtében, pollenszórásuk ugyanis még a nyár végéig tart. Emelkedett a hárs pollenkoncentrációja – Salgótarjánban és Zalaegerszegen elérte a tüneteket okozó közepes szintet. A héten tetőzött a bálványfa pollenszórása – koncentrációja Nyíregyházán egy napra elérte a magas szintet és még másik 6 városban mértek közepes szintet. A bodza virágporából már csak a hét első felében mértek tüneteket okozó közepes koncentrációt és már csak 5 állomáson. A légköri allergén gombaelemek mennyisége – főként a Cladosporiumé – emelkedett: a hét második felében 7 városban is elérte a nagyon magas szintet.

Kövessen minket a Facebookon is!