Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 21. 11:55

A piarista atya új kötete

A piarista atya új kötete
Már magyar – történelem szakos tanárként, harminc éves korában döntött úgy Bozók Ferenc, hogy belép a piarista rendbe. De bevallása szerint 15 esztendős korától ápol intenzív, állandó kapcsolatot a piaristákkal, ugyanis Jelenits István tartományfőnök és Kállay Emil prefektus atyák egyengették az útját. Nem véletlen, hogy a kilencvenes években a Keresztény Élet nevű hetilapban kezdte publikálni első verseit és kisesszéi. Azóta már szinte minden irodalmi folyóirat közölte írásait. - Most megjelent Szilveszteri gótika című könyve, immár az ötödik kötete. Piarista szerzetesként hogyan látja, manapság van tekintélye, tisztelete a diákok, tanártársak körében annak, ha valaki verseket, esszéket publikál?

 

-  A tantestületben, melyben dolgozom, vannak olyan kedves kollégák, akik meg szokták tisztelni a könyvbemutatóimat. Diákjaim nagy része egész egyszerűen nem tudja, hogy a magyartanáruk nemcsak tanítja, de „csinálgatni is próbálja” az irodalmat. Én a diákjaim közt természetesen nem teszem magam íróként kirakatba, de érnek kedves meglepetések időnként. Például a tavaly megjelent, Azúrtemető című kötetem bemutatóján, melyet Lezsák Sándor mutatott be a Bozsó-házban, diákjaim tortával és más ajándékokkal halmoztak el. Vagy egy másik példa: az ötödikeseknek azt a szorgalmi feladatot adtam, hogy hozzanak a következő órára állatos verset, és az egyik kislány az én Béka című költeményemet olvasta fel. Mindezek ellenére, a diákjaim többsége nem sokat tud a publikációimról.

- Új kötete a Porta Könyvek sorozatban jelent meg. Elégedett a kiadójával?

- A Porta minden általam ismert kiadványa tartalmilag színvonalas, igényes, és tipográfiailag, küllemileg is magas minőséget képvisel. Hiánypótló missziót teljesít a Porta-sorozat a kecskeméti városismeret, egyházművészet, művelődéstörténet terén. Megtisztelő, hogy a kecskeméti szépirodalomra és rám is maradt figyelmük.

-A múzeumok éjszakáján, a Barátok templomának udvarán volt a könyve bemutatója, amit nem kisebb személyiségek ajánlottak a közönség figyelmébe, mint dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét érseke és Buda Ferenc Kossuth-díjas költő.

- Ezt nagyon megtisztelőnek érztem. Augusztus 24-én egyébként, dr. Bábel Balázs érsek atya szentel majd pappá, és külön megtisztelő, hogy mint írót is „szemmel tart”.   Buda Ferenc költő pedig a példaképem és atyai jóbarátom, ő írta új kötetem ajánló sorait

Kövessen minket a Facebookon is!