Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 21. 16:23

GYÖNGYEINK ÁTADÁSA: Karol Wojtyla lelki műhelyében (10.)

GYÖNGYEINK ÁTADÁSA: Karol Wojtyla lelki műhelyében (10.)
Tegnapi ajándékcsomagoló vendégeink egyikét, aki ma is csatlakozni kívánt hozzánk, örömmel üdvözöltük körünkben. S miközben a nyomtató ontotta a hitoktatásra hívó szintfelmérő lapokat, az átelmélkedett Igék „gyöngyeink”, a hittitkok átadásának mikéntjéről (is) tanítottak…

                                                                            

         A hegyi beszéd mai szakaszai három nagyon rövid, mégis gazdag tanítást adnak elénk.

         A hit üdvözítő, s így felülmúlhatatlanul értékes titkait „gyöngyeinknek” és „szent dolgoknak” nevezi Jézus, bár szent dolgokon eredetileg az áldozati húst értették, melyet nem volt szabad kutyák elé vetni. Jézus ezzel az átvett képpel óvja követőit a hittitkok pogányok előtti feltárásától: nehogy gúny tárgyává váljék a szent tanítás a befogadására képtelenek előtt. Ezzel tiszteletben tartja az embert is szabad döntési jogával, s egyben óvja a szükségtelen mártíromságtól. 

         Az aranyszabály a lelki élet törvényeinek foglalata, lényege: aki ezt megtartja, tökéletes ember. Jézus nem negatívumokban fogalmaz, ahogy az ószövetségi tízparancsolat teszi (ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj stb.), hanem a helyes tett felől közelít. A keresztény ember tökéletessége ugyanis nem abban áll, hogy nem tesz rosszat, hanem hogy megteszi a jót. Ennek elmulasztása éppoly hiba, mint a gondolatban, szóban vagy cselekedetben elkövetett vétek.

         Az egyaránt valahová vezető „kapu” és „út” az ember irányultságára utal, ami vagy a romlásba, kárhozatba, vagy az örök életre, üdvösségre vezet. Az örök élet elérése azért nehéz, mert az üdvhöz segítő szabályok és korlátok megtartása csak kemény önfegyelemmel lehetséges.

         A hegyi beszéd nyomán a kevés szóval sokat mondás kegyelme mellett a hit tanításainak nagyra becsüléséért, mások szabadságának tiszteletben tartásáért, a jóra való készségért és a keskeny út fegyelmének vállalásáért imádkoztunk.

 

 

Napi evangélium: Mt 7,6. 12-14

 

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne vessétek oda a szent dolgokat a kutyáknak, és ne szórjátok gyöngyeiteket a sertések elé, hogy lábukkal el ne tapossák azokat, és megfordulva, szét ne tépjenek titeket is. Mindazt, amit akartok, hogy megtegyenek nektek az emberek, ti is tegyétek meg nekik! Ez ugyanis a Törvény és a próféták tanítása. A szűk kapun menjetek be, mert széles a kapu és tágas az út, amely a romlásba visz, és sokan mennek be rajta. De milyen szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház