Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 22. 15:46

Június 22. MORUS SZENT TAMÁS: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Június 22. MORUS SZENT TAMÁS: Szentek közössége a Wojtyla Házban
A karitász-adomány behozatala már ebéd előtt összekovácsolta vendégeinket, kézről kézre adogatással pár perc alatt eltüntetve a teherautónyi rakományt, s testi erőfeszítéssel készítve a lelki erő szentjéről, Morus Tamásról való megemlékezésre. Szent Tamás közbenjárásával a nehéz helyzeteken is átsegítő humorért, családi boldogságért és politikusainkért imádkoztunk.

     VIII. Henrik angol király elvált feleségétől, hogy nőül vehesse egyik udvarhölgyét, Boleyn Annát. Mivel a pápa nem ismerte el az új frigy érvényét, Henrik egész országát elszakította a katolikus egyháztól, és maga lett az angol egyház feje. Akik nem értettek vele egyet, azokat száműzte, bebörtönözte vagy kivégeztette. Így lett vértanúvá kancellárja, Morus Tamás is.

    A polgári családból származó Morus oxfordi és londoni tanulmányok után szerzett ügyvédi végzettséget. 26 évesen az angol parlament tagja lett, s már ifjan szembeszállt a lánya hozományáért súlyos adók kivetésére készülő uralkodóval.  Tudós íróként, humanistaként is kitűnt: máig közismert állambölcseleti műve az Utópia, melyben a politikáról, kormányzásról vallott nézeteit foglalta össze.

     Politikai karrierje mellett boldog családi életet élt. Három lánya és egy fia született, s a kor szokásaitól eltérően lányait is taníttatta – nemcsak műveltségre, hanem vallásra is. A család minden este közös imára gyűlt össze, melyhez az alkalmazottak szintén csatlakoztak. Hat év szép házasság után megözvegyülvén egy idősebb özvegyet vett el, gyermekeinek anyát adva.

     Okossága, becsületessége és vallásossága mellett a humor adományában is részesült. Mikor börtönébe, a londoni Towerbe kísérték, így szólt a várparancsnokhoz:

     - Étkezés, lakás és bánásmód miatt nem fogok panaszkodni. Ha ígéretemet mégis megszegném, habozás nélkül dobjon ki a Towerből!

     Mikor felesége a hátralévő talán húsz év ígéretével akarta őt alattvalói engedelmességre bírni, így felelt:

     - Húsz év?! Legalább egy-két ezret mondtál volna! Húsz évért adjam el az örök életet?!

     A vérpadra lépve börtönbeli legyengülése miatt így kért segítséget őrétől:

     - Barátom, segítsen kissé feljutni. Lefelé majd magam is letalálok…

     Fönt elmondta a bűnbánati zsoltárt, megölelte a hóhért, maga kötötte be a szemét és a tönkre hajtotta fejét… melyet utóbb a London-hídra helyeztek.

     Isten igazságszolgáltatása, hogy egy éven belül Boleyn Annát is vérpadra küldték hűtlenség vádjával, Henrik király pedig hat feleség mellett sem talált békességet.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház