Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 24. 20:39

Június 24. KERESZTELŐ SZENT JÁNOS: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Június 24. KERESZTELŐ SZENT JÁNOS: Szentek közössége a Wojtyla Házban
A Messiás előfutára Istennek kíváncsiság helyett őszinte szívből fakadó keresésére, és saját dicsőségünk munkálása helyett az Úrról való tanúságtételre nevelt. Ezekhez kértük ma közbenjárását.

     Keresztelő Jánosról mind a négy evangélium megemlékezik a Megváltó hírnökeként. Istentől különleges elhívást kapván valószínűleg nazír-fogadalmat tett, különböző megtartóztatásokkal fejezve ki és erősítve Úrhoz tartozását: így a szeszesitaltól és a hajvágástól való tartózkodással. Teveszőr ruhát viselt bőrövvel, mint Illés. Tápláléka sáska volt és vadméz.

    Júdea pusztájában élt, ezért oda sereglettek prédikációinak hallgatói is, kiket bűnbánatra és megtérésre, gondolkodás- és életmódjuk megváltoztatására intett. A csupán kíváncsiskodókat kemény szavakkal „viperák fajzataiként” ítélte el, de az őszinte bűnbánattal közeledőket tanácsaival segítette útjukon, mivel hitte, elközelgett az Isten országa. Isten országa valóban eljött Jézussal, aki Keresztelő néhány hónappal fiatalabb kortársa és rokona volt.

     János nevének jelzőjét onnan kapta, hogy a bűnbánókat a Jordán vizébe merítette, ezzel az egyszeri rituális fürdővel jelezve és biztosítva azok lelki megtisztulását. Maga Jézus is bemerítkezett, bár bűntelen lévén az ő célja ezzel nem a lelki megtisztulás, hanem a bűnösökkel való sorsközösség vállalása volt.

     E keresztség után Jézus és János párhuzamosan működtek: mindketten keresztelve és tanítványokat gyűjtve maguk köré. János azonban a „vőlegény barátjaként” igyekezett kisebbedni Krisztus mellett. Prédikációiban magát csak vízzel keresztelőnek nevezte a Szentlélekkel keresztelő mellett, kinek saruszíját megoldani sem méltó. Máskor maga indította tanítványait Jézus után: Isten világ bűneit elvevő bárányaként rámutatva.

     János Jézus nyilvános fellépésével teljesítette küldetését: a nép előkészítését a Megváltó érkezésére – így Istenhez térhetett a próféták módján. Mivel Heródes Antipasz negyedes fejedelmet elmarasztalta, amiért mostohatestvére megszöktetett feleségével, Heródiással élt törvénytelenül, a negyedes fejedelem születésnapján a táncáért bármit megkapó Salome, Heródiás lánya, anyja tanácsára Keresztelő János fejét kérte. Heródes pedig nem szeghette meg ígéretét, bármennyire is félt a Jánost prófétának tartó nép haragjától…

     Jánosról Jézus is úgy emlékezett meg, mint akinél asszonyok szülöttei közt nem támadt nagyobb!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház