Kiválasztották Bács-Kiskun megye borait
A díjazottak:
Birkás Pincészet (Izsák): Kunsági Cserszegi Fűszeres 2010
Dr. Kuti Szőlészeti és Borászati Kft. (Kiskőrös): Kékfrankos Rozé 2010
Szőke Pincészet (Kiskunhalas): Cabernet Sauvignon Selection 2009
Kunvin Kft. (Jánoshalma): Silenos, Rajnai rizling jégbor 2005
* * *
A Megye Bora 2011 elismeréseket 2011. június 30-án (csütörtökön) adják át ünnepélyes keretek között a megyeházán (Kecskemét, Deák tér 3.), a 10 órakor kezdődő megyei közgyűlésen.
* * *
A borokról:
Kunsági Cserszegi Fűszeres 2010 - száraz ( Birkás Pincészet - Izsák)
A Cserszegi fűszeres fajta, hihetetlen illatával, csak ebben a száraz stílusban igazán élvezhető. Jellemzően a kunsági borvidékhez köthető fajta, amely a szabadszállási Siró-dűlőben termett. Citrusos illatanyagai és aroma összetevői, könnyed savösszetétele az édes borok kedvelőit megtévesztheti, mivel az említett illat és szép lecsengésű zamat emlékezetessé teszi a bort.
Kékfrankos Rozé 2010 (Dr. Kuti Szőlészeti és Borászati Kft. - Kiskőrös)
A Kékfrankos rozé: reduktív technológiával készült, friss élénk színű, életteli, üde, eperre, málnára emlékeztető kellemes rozé bor élénk savakkal. Fogyasztását 10-12°C-ra hűtve ajánlják.
Cabernet Sauvignon Selection 2009 (Szőke Pincészet - Kiskunhalas)
A 2009-es év tette lehetővé, hogy Kiskunhalason is gyökeret verjen a kisfahordós érlelés sokrétű folyamata. A 100%-ban Cabernet Sauvignon szőlőből készített bort folyamatos gondoskodás mellett, 16 hónapon keresztül érlelték 220 litereses fahordókban, melynek eredménye lett ez a minden tulajdonságában páratlan, meglepő testességgel és behízelgő ízvilággal rendelkező alkotás.
SILENOS - Rajnai rizling jégbor 2005 ( Kunvin Kft. - Jánoshalma)
A bor alapanyagát képező Rajnai rizling szőlőt 2005. december 19-én hajnalban, mínusz 8°C-on, megfagyott állapotban szüretelték Jánoshalmán.
A szőlőt fagyott állapotban, kosaras kéziprésben sajtolták ki. A must cukortartalma meghaladta a 29 magyar mustfokot. A hosszantartó szabályozott erjesztést követően a jégbort tölgyfahordóban érlelték. Mindezek együttesen alakították ki e borostyánszínbe hajló nedű harmóniáját, melyet a mazsolára, dióra és mandulára emlékeztető illat-, és zamatanyagok gazdagsága tesz teljessé.