Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 28. 15:33

Június 28. SZENT IRÉNEUSZ: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Június 28. SZENT IRÉNEUSZ: Szentek közössége a Wojtyla Házban
Szent Iréneusz példája nyomán és közbenjárásával arra kértük Urunkat, hogy az Istenről szóló tanításnak mi is figyelmes hallgatói és továbbadói lehessünk; hogy ne csupán megismerjük Őt, hanem teljes szívvel higgyünk is Benne; hogy konfliktusaink igazságos rendezésével mi is a ’béke embereivé’ váljunk; s hogy a jelennek becsülettel elhordozott nehézségeiben a jobb jövő lehetőségét lássuk.

     A görög származású Iréneusz a kis-ázsiai Szmirnában született, ahol a 2. században az apostolok közvetlen tanítványa, Polikárp volt a püspök. A tehetséges és művelt ifjú oly figyelmesen fogadta Polikárp Jézusról szóló elbeszéléseit, hogy utóbb szó szerint tudta idézni azokat. Így fontos összekötő lett az első tanúk és a későbbi keresztény nemzedékek között.

    Meglett férfiként kivándorolt Lyonba, ahol egy elszigetelt keresztény közösség papjaként szolgált. Neve pontosan ráillett: a ’béke embereként’ ugyanis a viszályokat nem söpörte szőnyeg alá, hanem mindenkor igazságosan és méltányosan megoldotta azokat. Így püspöke őt küldte közvetítőként Rómába, mikor a pápa és a keleti egyházközségek közt ellentét támadt. A fanatikus kis-ázsiai montanisták ugyanis Krisztus közeli visszatérését várták, így püspökök helyett inkább ihletett prófétákat kívántak. Iréneusz ezúttal is sikerrel teremtett egyetértést.

    Távollétében azonban lyoni gyülekezete keresztényüldözésnek esett áldozatul, mely során a legjobb 48 hitvalló hívő, köztük az idős püspök, életét vesztette. A megmaradt közösség Iréneuszt választotta vezetőjévé, s missziót indítva hamarosan tapasztalták, hogy a vértanúk vére valóban a keresztények magvetése. A Gallia déli részén élő pogány kelták hittérítése ugyanis fellendülést mutatott: több városban jöttek létre új keresztény gyülekezetek.

    Iréneusz nemcsak a pogányokra, hanem az egyházétól eltérő tanokat hirdető eretnekekre is ügyelt. Egy terjedelmes művet írt tévtanaik ellen, összegyűjtve és megcáfolva azokat. Művét, melyben a fennkölt tudással nyert beavatás helyett a teljes szívvel Krisztusba vetett hit szerepét hangsúlyozta, kezdettől nagy becsben tartották. Miként Iréneusz személyét is, aki a hagyomány szerint egy újabb keresztényüldözés során híveivel együtt vértanúhalált halt.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház