Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 29. 08:10

RÁKÓCZI ÚT – VASÚTKERT REVITALIZÁCIÓJA: ELKÉSZÜLTEK A KIVITELI TERVEK, JÚLIUSBAN INDUL A MUNKA

Képgaléria
RÁKÓCZI ÚT – VASÚTKERT REVITALIZÁCIÓJA: ELKÉSZÜLTEK A KIVITELI TERVEK, JÚLIUSBAN INDUL A MUNKA
A generáltervező Építészműhely Kft. tegnap átadta a kecskeméti Rákóczi út – Vasútkert revitalizációjának kiviteli terveit. A több mint 1,5 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló projekt kivitelezése július első felében kezdődik.

„Hosszas előkészületek után végre elkezdődhet a fizikai megvalósulás. A tervekből is látható, hogy városunk ezen része olyan igényes új külsőt kap, amely egyszerre képes megőrizni az építészeti hagyományokat és megfelelni azoknak az elvárásoknak, amelyek egy XXI. századi belvárossal szemben jelentkeznek.” - mondta dr. Zombor Gábor polgármester.

 A munkálatokat a Bácsvíz Zrt, kezdi el, amely július első felében felvonul.  A társaság feladata a 150 mm-es azbeszt ivóvíz nyomóvezeték cseréje, a vízbekötésekkel együtt, a Rákóczi út mindkét oldalán. A munkálatok a páros oldalon kezdődnek. Szintén a Bácsvíz végzi majd azon csapadékvíz csatornaszakaszok felújítását, amelyek a Rákóczi útra csatlakoznak és az úttest alá esnek. A sétány közepén húzódó csapadékvíz elvezető gerinccsatorna műszaki állapota megfelelő, az felújítást nem igényel.

Jelenleg folyamatban van a teljes beruházás generálkivitelezőjének kiválasztása. Azt követően elkezdődnek a további munkálatok, valamint a cserére szánt fák kitermelése. Ezek helyébe előnevelt faállomány kerül majd.

A projektnek szintén eleme a Budai utcai nagypiac megújulása, amelynek engedélyezése még nem zárult le. A piacnál a munkálatok egyébként csak jövőre kezdődnek. Ez a lakosság és az árusok érdeke, hiszen az év második fele erőteljesebb piaci szezon.

Uhlig Rita, a projektmenedzsmenttel megbízott Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője így fogalmazott: „Az építési munkálatok egy évig, azaz jövő nyárig tartanak, a teljes projekt pedig 2012 decemberében zárul. A Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott engedélynek megfelelően forgalmi vizsgálatot készítettünk. Ennek része egy organizációs felvonulási terv, amely segítséget nyújt majd a leendő kivitelezőnek a munkálatok időbeli és térbeli ütemezéséhez. A fizikai megvalósítás időszakában az érintett területeken lesznek részleges útlezárások, elterelések, forgalom terelési terv alapján. A vizsgálat kitér arra is, hogy hogyan lehet az építés időszaka alatt a forgalmat fenntartani, az üzleteket üzemeltetni, áruval feltölteni, az ott lakók közlekedését megoldani. A lakosságot folyamatosan tájékoztatjuk majd, ezzel is csökkentve a várható kellemetlenségeket. Információs pontot hozunk létre, amely hamarosan megnyílik a Rákóczi út 6. szám alatt. Rövid időn belül létrejön a www.rakocziutvasutkert.huhonlap, ahonnan a lakosság naprakészen tájékozódhat, illetve e-mailben érdeklődhet, észrevételeket tehet. Az információk felkerülnek majd a www.kecskemetivarosfejleszto.hués a www.kecskemet.huhonlapokra is. Most dolgozunk azon, hogy zöldszámunk legyen. A kecskemétieknek tehát lehetőségük lesz arra, hogy személyesen, telefonon és elektronikus úton egyaránt tájékozódjanak.

A beruházás konzorciumban valósul meg, amelynek tagjai: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Piac- és Vásárigazgatóság, a Kik-For Kft. valamint a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.

További információ:

Kecskeméti Városfejlesztő Kft.

www.kecskemetivarosfejleszto.hu

e-mail: [email protected]

tel: 76/504-348

 

 

 

Projektleírás

Rákóczi út – Vasútkert revitalizációja

 DAOP-5.1.2/C -09-2f-2011-0001

Elnyert támogatás: 1.518.767.679 Ft

Bekerülési költség: 2.115.898.062 Ft

Kedvezményezett: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, 6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

A revitalizációs program érinti a Rákóczi utat - ezen belül a megyei bíróság épületét - a Vasútkertet, valamint a Budai utcai nagypiacot.

 

Rákóczi út:

 Az érintett terület revitalizációjának leghangsúlyosabb eleme a középső sétány megújítása. A sétaút helyenként mintázatos burkolatot kap, teresedések, ivó- és szökőkutak, pihenőszigetek jönnek létre, különböző élményelemek, világítás és fényeffektusok díszítik majd. Ez utóbbi változatosságát  egyebek között taposólámpák segítik.

 A középső sétány fasora részben megmarad, a kivágott fák helyére előnevelt fákat telepítenek. Mellette árnyéktűrő sövények, talajtakaró cserjék, a napos helyeken egynyári ágyások, valamint óriáscserepekbe ültetett dísznövények lesznek. 

Az út mindkét oldalán megtörténik a járdák átépítése. Az új burkolati elemek visszafogott mintázatában váltakozik majd a természetes kő és a beton térkő. Előnevelt fákból új, egységes fasor jön létre, a telepített fák körül pedig kissé kiemelt keretezés készül, benne egynyári virágokkal, cserjékkel. A kétszer egyirányú gépkocsi forgalmi sávok és a járdák között parkolósáv lesz, amelynek beton térkő elemei színükkel és formájukkal egyaránt jelzik a funkcionális elkülönülést. A bíróság felőli oldalon lévő egyik forgalmi sáv helyén alakul ki a kétirányú kerékpárút, a Rákóczi út teljes hosszában.

 A Városi Mozi előtt lévő téren egy kis piazza jön létre, amely alapesetben továbbra is parkolóként működik. Ugyanakkor kapcsolatban lesz a járdával, és a középső sétánnyal.  Ez lehetővé teszi, hogy rendezvények idején a forgalmi sáv lezárásával egy összefüggő, hatalmas tér alakuljon ki. A megyei bíróság épületének utcai homlokzata és tetőhéjazata teljesen megújul.

 A Rákóczi út teljes világítása átépül,  a területre ugyanolyan típusú kandeláberek kerülnek, mint amilyenek a főteret díszítik. A lakó- és középületeket ellátó közművezetékek elöregedett és kis kapacitású szakaszainak cseréje is megtörténik.

 A Rákóczi úton több üzlethelyiség is megújul. A 18. szám alatt két multifunkcionális üzlethelyiség jön létre, amely elegáns kereskedelmi-szolgáltató, illetve kulturális-képzőművészeti funkciók befogadására vagy idegenforgalmi és turisztikával összefüggő tevékenységek kialakítására lesz alkalmas. A 26. szám alatti üzlettér belső felújítása a Rákóczi út korábbi kiskereskedelmi funkciójának és városi korzó jellegének erősítését célozza. A 20. szám alatti egykori cukrászda helyiségei teljesen megújulnak.

Vasútkert:

A Vasútkert zöldfelületének karakteres formája megmarad, a revitalizáció a sétautak nyomvonalában, a rendezvénytér, a kiszolgáló épület, a játszótér, a teresedések és különböző élményelemek létrehozásában jelenik meg.

 A Rákóczi útról átvezető gyalogátkelő egy teresedésbe érkezik, amely három felé osztja a gyalogos forgalmat, és itt vezet át a kerékpárút is. A fő gyalogút egyenesen a vasútállomás főbejáratához vezet, fasorral, pihenőpadokkal szegélyezett lesz. Ehhez a gyalogúthoz kapcsolódik a kör alakú rendezvénytér  szabadtéri színpaddal, amely úgynevezett arénás nézőtérként működhet. A tér alkalmas lesz arra is, hogy 16-20 mobil sátornak, pavilonnak helyet adjon. Ezek közműellátását kiépített csatlakozások biztosítják majd. A tér mellett épül fel a kiszolgáló épület, benne időszakosan üzemelő büfével, mosdóval, technikai raktárral, illetve a rendezvényekhez szükséges vezérlő helyiséggel.

A rendezvénytér körül kiemelt lejtős nézőtér park felé eső karéja mentén gördeszka pálya lesz, különböző akadályokkal, lejtőkkel, korlátokkal, ugratókkal.

 Új sétaút hálózat alakul ki, amely végleges formájában pótolja  majd a volt KTE pályán sokak által kedvelt futópályát is. A sétautak mentén szökőkutak, csobogók, térplasztikával és egyedi mintázatú térrel kombinált világítási kompozíciók jelennek meg. Kialakul egy játszótér, lengő- és mérleghintával, homokozóval, játszóházakkal, rugós játékszerekkel, pihenőpadokkal.

 A Vasútkert világítási rendszere megújul. A kandeláberek kihelyezése mellett a szökőkutak díszkivilágítása, a csomópontoknál kialakított világítási kompozíciók, a rendezvénytér „fényszőnyege” és helyenként taposólámpás lombvilágítás teszi teljessé a képet.    

Budai utcai nagypiac:

 A funkcióbővító beruházás keretében a megtörténik a jelenlegi szabadpiac lefedése úgy, hogy oldalról nyitott marad. A szabadpiac térszintje alatt,  3,3 méter mélységben 62 darab mélyparkoló épül. A fedett-nyitott piacrész 1.503 négyzetméter, az alatta lévő mélyparkoló pedig 1.489 négyzetméter lesz.

A piac környezetének forgalmi rendje átalakul, a Budai utcán pedig további 29 felszíni parkoló jön létre.

Kövessen minket a Facebookon is!