Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. július 7. 21:01

Július 6. GORETTI SZENT MÁRIA: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Július 6. GORETTI SZENT MÁRIA: Szentek közössége a Wojtyla Házban
Az ebéd előtt bemutatott élettörténet egy gyermekszent példájával buzdított minket a tisztaság és megbocsátás lelkületére, és óvott az indulatosságtól, erőszakosságtól.

     Goretti Mária drámai körülmények között halt meg tizenkét évesen.

     Egy hatgyermekes olasz parasztcsalád legidősebb lányaként háztartást vezetve nemcsak családjának főzött, hanem bérelt földjük szomszédos társbérlőinek is: egy Serenelli nevű özvegyembernek és fiának. A fiú iszákos és erőszakos volt, s el akarta őt csábítani. Mária édesapja ekkor már elhunyt, földeken dolgozó édesanyjának pedig nem mert szólni. A fiú ugyanis árulkodása esetén életveszélyesen megfenyegette, és nem akart gondot okozni a társbérlőkkel már egyébként is feszült viszonyban lévő anyjának.

     Így történt, hogy egy délben egyedül maradt a fiúval, aki hasztalan próbálta őt szobájába csalogatni. Mikor pedig megragadta, Mária olyan hevesen védekezett és kiabált, hogy a támadó egy éles kést megragadva vadul összeszurkálta. Mire a segítség megérkezett, a kislány már gyógyíthatatlan sérüléseket szenvedett. A kórházban seblázában újra átélte az eseményeket. Ekkor derült ki, hogy nemcsak tisztaságát becsülte többre életénél is gyermek létére, hanem kiabálásával támadóját is védelmezte ezt hajtogatva: Ne tedd, Alessandro, vétkezel, a pokolba jutsz! Halálos ágyán meg is bocsátott gyilkosának.

     A Serenelli fiút harminc év kényszermunkára ítélték. Ám a vértanúság ezúttal sem volt hiábavaló áldozat: börtönévei alatt ugyanis megtért, s szabadulása után első útja az özvegyasszonyhoz vezetett, aki gyermeke nyomán megbocsátott neki, s 1950-ben megérhette lánya szentté avatását.

        

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház