Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 11. 05:13 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfő hajnalban északon, északnyugaton lehetnek felhősebb körzetek, máshol kevés felhőre, többnyire derült időre van kilátás. Gyenge marad a változó irányú szél. A minimumok 18 és 24°C között várhatók. Napközben egy gyenge hidegfront érkezik. Eleinte országszerte sok lesz a napsütés, majd délutántól már gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet. Több helyen - elsősorban a Dunántúl keleti részén és a Dunától keletre - alakulhatnak ki záporok, zivatarok, néhol felhőszakadás, nagyobb méretű jég és viharos széllökések kíséretében. A szél déliről, délnyugatiról délutántól egyre nagyobb területen északira, északnyugatira fordul, megélénkül, időnként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32-37°C között, északnyugaton 29-30°C körül alakul.

Kedden hajnalban keleten még sok lesz a felhő, és szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat még. Máshol többnyire kevés felhőre, derült égre ébredhetünk. Az északias szél főként a Dunántúlon és északkeleten élénkülhet meg időnként. A minimumok 15 és 20°C között alakulnak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken gyenge hidegfront határozza meg az időjárást. Ilyenkor a vérnyomás csökken, a szívműködés gyengül és háttérbe szorulnak a gyulladásos panaszok. A fejfájásos és a reumás tünetek azonban fokozódnak. Az asztmás rohamok halmozódhatnak. A kánikula az ép szervezetet is megviseli, ezt megfelelő folyadékpótlással valamint könnyű, vitamindús ételek fogyasztásával lehet mérsékelni.

Közlekedésmeterológia

Hétfőn elsősorban a Dunántúl keleti részén és a Dunától keletre alakulhatnak ki több helyen záporok, zivatarok. Ezek környezetében nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak, helyenként jégeső, heves szélroham is ronthatja a közlekedés meteorológiai feltételeit. Zivataroktól függetlenül az időnként megélénkülő szél csökkentheti kissé a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk, sok folyadékot fogyasztanunk. Az ország túlnyomó részén még mindig kánikula várható, sem gyermekeinket, sem házi kedvenceinket ne hagyjuk a kocsiban a tűző napon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 26. hét első felében az előző hétvégéhez képest erősödött, szombaton azonban az esős idő következtében jelentősen lecsökkent a pollenterhelés. A legmagasabb terhelést Zalaegerszegen, Veszprémben és Pesten, a legalacsonyabbat Kecskeméten és Tatabányán mérték. Ez a hét is még a csalánfélék és a pázsitfűfélék időszaka volt – azonban míg a csalánfélék pollenszórása most erősödik, a pázsitfűféléké már csökken, de még mindig okozhat erős tüneteket. A nyári gyomok – az útifű, a lórom, a libatopfélék, a kender és az ernyősvirágzatúak – virágpora országszerte jelen van a levegőben, a hárs és a szelídgesztenye pollenszórásának lecsengésével a fák szezonja véget ért. Ezen a héten már – Eger kivételével – minden állomáson a csalánfélék virágporából regisztrálták a legtöbbet, összpollenszáma az esőzések ellenére is emelkedett – napi koncentrációja mindenhol elérte a tüneteket okozó szintet, a hét elején pedig Zalaegerszegen, Veszprémben és Pesten a magas szintet is. Fokozatosan csökken a pázsitfűfélék virágporának mennyisége. Az esős idő következtében csökkent az útifű és a lórom pollenkoncentrációja – azonban néhány állomáson még így is regisztráltak tüneteket okozó közepes szintet. A hárs és a szelídgesztenye virágporának mennyisége már csak Zalaegerszegen érte el a tüneteket okozó koncentrációt. A legtöbb állomáson jelen van még a csapdákban a libatopfélék, a kender és az ernyősvirágzatúak virágpora – még csak alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombaelemek koncentrációja kis mértékben csökkent, de a legtöbb helyen még mindig nagyon magas.

Kövessen minket a Facebookon is!