Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 11. 17:40

MINDEN KEGYELEM: Karol Wojtyla lelki műhelyében (24.)

MINDEN KEGYELEM: Karol Wojtyla lelki műhelyében (24.)
Mint az érdekes szövegek mondatai, mi is különböző „modalitásúak” vagyunk. Van köztünk olyan, akiben az Igék kérdőjeleket ébresztenek: problémákat vet fel, s azokra vár-keres választ. Olyan is van, akiből óhajok bújnak elő: kézzelfogható segítséget kérve a mindennapok feladataihoz. S olyan is akad, akit az olvasottak felszólításokra bírnak: így élj, emlékezz! Ezért valóban kegyelem, hogy elmélkedő imakörünk végül rendre közös nevezőre jut, mint ma is: Szent Ágoston „minden kegyelem” kijelentésében…

     Péternek a tanítványok jutalmára vonatkozó kérdése meglehetősen földhözragadtnak, s így méltatlannak tűnik a főapostolhoz. Valójában azonban logikus következtetés a Mester által előzőekben mondottakból: Jézus az üdv feltétele után érdeklődő gazdag ifjútól a parancsok megtartásán túl ragaszkodásmentességet kívánt, s ennek jeleként lemondást vagyonáról. Amire a gazdag ifjú képtelen volt, azt a tanítványok megtették. Ők tehát elnyerik az üdvösséget? Péter érdeklődésében ez a mélyebb kérdés bújik meg. Érthetően, hisz Jézus maga mondta az üdvözülésről: „Embernek ez lehetetlen, Istennek azonban minden lehetséges.”

    A Mester válasza megnyugtathatta minden követőjét: Isten képesíti őket a lehetetlenre, s jutalmuk valóban az üdvösség boldogsága lesz! Az aranyszabály szerint mindazt, amiről lemondtak, visszakapják sokszorosan – Istenben. Elítéltetésükért ítélkezni fognak a világbíró Krisztus mellett; szeretteik elvesztéséért mennyei családot kapnak; halálukért pedig elnyerik az örök életet.

     Az ígéret megbízhatóságát már földi éltünkben is tapasztalhatjuk, mint most egyik kolléganőnk, aki sok adományt gyűjtve-osztva váratlanul egy hetes ingyen nyaralást kapott ajándékba. De még Isten figyelmeztető büntetései is áldássá válhatnak: elszenvedőik, megértőik megtérését készítve elő. Így földi létünk minden eseményét érdemes hálás bizalommal fogadni: minden kegyelem!

 

 

Napi evangélium: Mt 19,27-29

Egy alkalommal: Péter megkérdezte: „Nézd, mi mindenünket elhagytuk, és követtünk téged. Mi lesz a jutalmunk?” Jézus így válaszolt: „Bizony, mondom nektek: ti, akik követtetek engem a világ megújulásakor, amikor az Emberfia dicsőséges trónjára ül, együtt ültök majd vele tizenkét trónon, hogy ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse felett. Sőt mindaz, aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök életet.”

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház