Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 13. 05:36 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szerdán hajnalban északon változóan, máshol gyengén felhős, illetve derült égre számíthatunk. A Kisalföldön időnként megélénkülhet a délkeleti szél, máshol mérsékelt marad a légmozgás. A minimumok 14 és 19°C között várhatók. Napközben sok napsütés várható, inkább csak északon és nyugaton lehetnek fátyolfelhők az égen, csapadék nem valószínű. A Dunántúlon megélénkül, a Kisalföldön időnként megerősödik a délkeleti, déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36°C között alakul.

Csütörtökön hajnalban többnyire kevés felhőre számíthatunk, legfeljebb az északnyugati hatérvidékre sodródhat be egy-egy zápor vagy zivatar. A Dunántúl északi részén északnyugatira fordul és időnként megélénkül, máshol mérsékelt marad a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22°C között alakul.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán melegfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyek pszichés ingerlékenységet, nyugtalanságot, álmatlanságot tapasztalhatnak. Emelkedik a vérnyomás, fokozódik az anyagcsere, szaporábbá válik a szívműködés. Érdemes káliumtartalmú ételeket fogyasztani a szervezet egyensúlyának megtartásáért. Cukros üdítők és nehéz ételek fogyasztása semmiképpen sem ajánlott a hőségben.

Közlekedésmeterológia

Szerdán országszerte kedvezőek lesznek a közlekedés meteorológiai feltételei. Főként a Dunántúlon élénkülhet meg időnként a délkeleti, déli szél, ami kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Ismét erősödik a kánikula, érdemes lesz gondoskodnunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról. Sem gyermekeinket, sem házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napsütésben a zárt járművekben! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 26. hét első felében az előző hétvégéhez képest erősödött, szombaton azonban az esős idő következtében jelentősen lecsökkent a pollenterhelés. A legmagasabb terhelést Zalaegerszegen, Veszprémben és Pesten, a legalacsonyabbat Kecskeméten és Tatabányán mérték. Ez a hét is még a csalánfélék és a pázsitfűfélék időszaka volt – azonban míg a csalánfélék pollenszórása most erősödik, a pázsitfűféléké már csökken, de még mindig okozhat erős tüneteket. A nyári gyomok – az útifű, a lórom, a libatopfélék, a kender és az ernyősvirágzatúak – virágpora országszerte jelen van a levegőben, a hárs és a szelídgesztenye pollenszórásának lecsengésével a fák szezonja véget ért. Ezen a héten már – Eger kivételével – minden állomáson a csalánfélék virágporából regisztrálták a legtöbbet, összpollenszáma az esőzések ellenére is emelkedett – napi koncentrációja mindenhol elérte a tüneteket okozó szintet, a hét elején pedig Zalaegerszegen, Veszprémben és Pesten a magas szintet is. Fokozatosan csökken a pázsitfűfélék virágporának mennyisége. Az esős idő következtében csökkent az útifű és a lórom pollenkoncentrációja – azonban néhány állomáson még így is regisztráltak tüneteket okozó közepes szintet. A hárs és a szelídgesztenye virágporának mennyisége már csak Zalaegerszegen érte el a tüneteket okozó koncentrációt. A legtöbb állomáson jelen van még a csapdákban a libatopfélék, a kender és az ernyősvirágzatúak virágpora – még csak alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombaelemek koncentrációja kis mértékben csökkent, de a legtöbb helyen még mindig nagyon magas.

Kövessen minket a Facebookon is!