Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 13. 10:08 | Szerző/forrás: www.kecskemet.hu

FELHÍVÁS - a növényi károsítók - különösen a parlagfű - elleni védekezésre

Képgaléria
FELHÍVÁS - a növényi károsítók - különösen a parlagfű - elleni védekezésre
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (1) c) pontja értelmében a termelő, illetve a földhasználó (pl. tulajdonos, termelő, bérlő, haszonélvező) köteles a növényi károsítók ellen védekezni, ha azok más, különösen a szomszédos termelők növénytermelési, növényvédelmi biztonságát, vagy az emberi egészséget bármely módon veszélyeztetik. A földhasználó köteles adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.
A települési önkormányzat jegyzője – belterületen – közérdekű védekezést rendel el azon földhasználóval szemben, aki parlagfű elleni védekezési kötelezettségének nem tesz eleget. A közérdekű védekezés elrendeléséről külterületen a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága gondoskodik.
A közérdekű védekezéssel egyidejűleg növényvédelmi bírságot kell kiszabni a védekezési kötelezettségüket elmulasztókkal szemben, melynek mértéke 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet.
A termelő, illetve a földhasználó köteles – a parlagfű kivételével - az egyéb károsítók ellen is védekezni, ha azok (…) az emberi egészséget bármely módon veszélyeztetik. Az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet 106. §-a alapján, aki a növényvédelmi rendelkezéseket megszegi növényvédelmi szabálysértést követ el, vele szemben szabálysértési eljárás kezdeményezhető, és 60.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
A hatóság a parlagfű elleni védekezési kötelezettség teljesítésére nem hívja fel a földhasználót, a jogsértés megállapításához, a közérdekű védekezés elrendeléséhez elegendő a kötelezettség elmulasztásának június 30. napja után történő észlelése.
Amennyiben a földhasználó – a parlagfű kivételével – az egyéb károsítók ellen felhívás ellenére sem védekezik, vele szemben szabálysértési eljárás kezdeményezhető.
Ezúton is felkérem valamennyi földhasználót, hogy mind a kül-, mind a belterületi ingatlanokon rendszeresen védekezzenek a növényi károsítók – különösen a parlagfű – ellen, tartsák földterületeiket a vegetációs időszak végéig, folyamatosan gyommentes állapotban.
 
A bejelentéseket az alábbi telefonszámokon lehet megtenni:
• Belterületi magántulajdonú ingatlanok esetében:
    - 76/ 512-268, vagy
    - 76 /512-232 (KMJV Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztály)
• Közterületek esetében:
    - 76/ 320-480 (Kecskeméti Közterület-felügyelet), vagy
    - 76/ 513-578 (KMJV Polgármesteri Hivatal Beruházási és Városüzemeltetési Osztály)
• Önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében:
    - 76/ 480-797 (KIK-FOR Kft.), vagy
    - 76/ 513-578 (KMJV Polgármesteri Hivatal Beruházási és Városüzemeltetési Osztály)
• Külterületi ingatlanok esetében:
    - 76/ 502-450 (Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága) vagy
    - 76/502-325, illetve 76/502-326 (Kecskeméti Körzeti Földhivatal)
• Hivatali ZÖLD SZÁM, mely ingyenesen hívható: 06 80/ 203-737 állandóan elérhető
 
Dr. Metzinger Éva
jegyző

Kövessen minket a Facebookon is!