Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 13. 20:06

A KINYILATKOZTATÁSRÓL: Karol Wojtyla lelki műhelyében (26.)

A KINYILATKOZTATÁSRÓL: Karol Wojtyla lelki műhelyében (26.)
Egy néhány hete már elénk adott evangéliumi szakasz rövidebb részletét gondoltuk ma át – új szempontok szerint. A kinyilatkoztatás és az Egyház tevékenysége hálára serkentett, ugyanakkor kérő imára is abban a tudatban, hogy a tanítás befogadása a továbbadók életvitelén is múlik.

   

     Az Ige arra hívja fel figyelmünket, hogy Isten titkait emberi értelemmel nem tudjuk sem megismerni, sem megérteni. Ehhez Isten bemutatkozására, önfeltárására van szükségünk, melyet legteljesebb formában földre testesülésével meg is tett. Ezért az írott kinyilatkoztatás legértékesebb része az Isten Fiának földi életét és tanítását bemutató négy evangélium, melyek jelentőségük miatt állnak a szentmise igeliturgiájának és a mi elmélkedéseinknek középpontjában.

    Krisztus apostolaira, s rájuk épült Egyházára bízta a kinyilatkoztatást, ami a Szentírásnak és az apostolok élőszóbeli tanításának, a szenthagyománynak az őrzését, továbbadását és magyarázatát jelenti – megadva hozzá Szentlelke által a tévedhetetlenség kegyelmét. Ez biztosítja, hogy a kezdettől megjelenő számos tévtan ellenére Isten tanítása és Egyháza fennmaradjon. S mert egyházvezetésében a katolikus egyház apostoli jogfolytonossággal bír, joggal valljuk, hogy a krisztusi megbízatás és a vele járó hatalom a katolikus egyháznak szólt. Így bár Istenről minden, az igazságot őszintén kereső vallás és felekezet tud valamennyit, a kinyilatkoztatás teljessége és tévedhetetlen magyarázata csak az Anyaszentegyházban található meg.

    Krisztus ma olvasott szavai szerint a katolikus egyházhoz tartozás nagy áldás, hiszen sehol másutt nem található – az Egyház által nyújtott kegyelmek sokasága mellett – az istenismeretnek ilyen gazdag tárháza. A minden hívőt tanúságtételre szólító megbízatás miatt különösen fontos, hogy méltóképpen képviseljük a ránk bízott kincset. Személyes felelősség, hogy a Szentírást legalább annyira ismerjük, mint más felekezetű keresztény testvéreink; hogy Egyházunk tanításaival legalább annyira tisztában legyünk, hogy érdemben tudjunk válaszolni a hitünkről kérdezőknek; s hogy – tanulva az egyháztörténet sötétebb korszakaiból – életünkkel is alátámasszuk a kinyilatkoztatás igazságát!

    Ami pedig a szakaszunkban érintett isteni kiválasztást illeti, arról az Egyház vallja: az üdvösséghez szükséges és elégséges kegyelmet mindenki megkapja.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház