Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 14. 05:58 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökön hajnalban többnyire kevés felhőre, száraz időre számíthatunk. A Kisalföldön északnyugatira fordul és időnként megélénkül, máshol mérsékelt marad a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22°C között alakul. Napközben eleinte országszerte napos időre számíthatunk, majd a délutáni óráktól a Dunántúlon már többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és késő délutántól ott egyre több helyen várható zápor, zivatar, helyenként jégeső, felhőszakadás kíséretében. A Dunántúlon megélénkül, időnként megerősödik az északi, északkeleti szél, zivatart viharos széllökések is kísérhetnek. A Dunától keletre csak időnként élénkülhet meg a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 33 és 38°C, északnyugaton 28-32°C között alakul. Az éjszakai órákban még főleg a Dunántúl keleti felén és a középső területeken lehetnek további záporok, zivatarok, keleten még kevés lesz a felhő. A Dunántúlon erős, keleten élénk lökések kísérhetik a szelet, a minimumok nyugaton 15 és 19°C, keleten 18 és 21°C között várhatóak.

 

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön enyhe hidegfront alakítja az időjárást. A közlekedés során érdemes fokozottan odafigyelni, mert a front kedvezőtlenül hat a reflexidőre, melyet tovább nyújt a kánikula. Akár 37 fokos hőmérséklet is előfordulhat, ezért fontos a megfelelő öltözködés, a folyadékpótlás és az UV-védelem. A természetes anyagból készült ruhadarabokat részesítsük előnyben, illetve fogyasszunk minél több vizet!

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön eleinte kedvezőek lesznek a közlekedés meteorológiai feltételei, majd délután hidegfront érkezik, mely hatására főként a Dunántúlon lehetnek zivatarok - ezek környezetében csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. A délutáni órákban nyugaton megélénkülhet, időnként megerősödhet a szél, ami kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Ismét erősödik a kánikula, érdemes lesz gondoskodnunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról. Sem gyermekeinket, sem házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napsütésben a zárt járművekben! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 26. hét első felében az előző hétvégéhez képest erősödött, szombaton azonban az esős idő következtében jelentősen lecsökkent a pollenterhelés. A legmagasabb terhelést Zalaegerszegen, Veszprémben és Pesten, a legalacsonyabbat Kecskeméten és Tatabányán mérték. Ez a hét is még a csalánfélék és a pázsitfűfélék időszaka volt – azonban míg a csalánfélék pollenszórása most erősödik, a pázsitfűféléké már csökken, de még mindig okozhat erős tüneteket. A nyári gyomok – az útifű, a lórom, a libatopfélék, a kender és az ernyősvirágzatúak – virágpora országszerte jelen van a levegőben, a hárs és a szelídgesztenye pollenszórásának lecsengésével a fák szezonja véget ért. Ezen a héten már – Eger kivételével – minden állomáson a csalánfélék virágporából regisztrálták a legtöbbet, összpollenszáma az esőzések ellenére is emelkedett – napi koncentrációja mindenhol elérte a tüneteket okozó szintet, a hét elején pedig Zalaegerszegen, Veszprémben és Pesten a magas szintet is. Fokozatosan csökken a pázsitfűfélék virágporának mennyisége. Az esős idő következtében csökkent az útifű és a lórom pollenkoncentrációja – azonban néhány állomáson még így is regisztráltak tüneteket okozó közepes szintet. A hárs és a szelídgesztenye virágporának mennyisége már csak Zalaegerszegen érte el a tüneteket okozó koncentrációt. A legtöbb állomáson jelen van még a csapdákban a libatopfélék, a kender és az ernyősvirágzatúak virágpora – még csak alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombaelemek koncentrációja kis mértékben csökkent, de a legtöbb helyen még mindig nagyon magas.

Kövessen minket a Facebookon is!