Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 18. 06:06 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfőn virradóra nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet, a Dunántúlon éjjel kisebb eső, záporeső is eshet. Keleten ugyanakkor még derült vagy gyengén felhős lesz az égbolt. A Dunántúlon élénk lökések kísérhetik a szelet, a minimumok 14 és 19°C között várhatóak. Napközben keleten folytatódik a kánikula, ott sok napsütésre van kilátás, míg a délutáni órákban nyugaton, kora estétől a középső megyékben, majd északon számíthatunk zivatarok kialakulására, melyeket helyenként jégeső, felhőszakadás kísérhet. A gyenge szél csak a zivatarok környezetében és a Kisalföldön élénkülhet, erősödhet meg. A csúcshőmérsékletek Észak- és Közép-Dunántúlon 23 és 28°C, másutt 29 és 33°C között alakulnak majd.

Kedden virradóra elsősorban az ország középső és északkeleti harmadán számíthatunk további záporokra, helyenként zivatarra; míg északnyugat felől elkezd felszakadozni a felhőzet. A Tiszántúlon előfordulhatnak élénk lökések, másutt gyenge marad a szél, a legalacsonyabb hőmérsékletek 15 és 20°C között várhatóak, de nyugaton ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szombaton hideg-, míg vasárnap melegfronti hatásra lehet számítani. Előbbi kábaságot és a reflexidők megnyúlását eredményezi, utóbbi pedig fokozza az anyagcserét, növeli a vérnyomást, illetve gyorsítja a szívműködést. Szabadtéri program szervezésénél fontos figyelembe venni, hogy 11 és 15 óra között célszerű elkerülni a direkt napsugárzást. A kánikulát helyenként záporok és zivatarok frissítik föl.

Közlekedésmeterológia

Hétfőn délutántól egyre többfelé számíthatunk záporok-zivatarok kialakulására, melyek környezetében hirtelen csökkenhet a látástávolság, illetve csúszóssá válthatnak az utak. A zivatarok környezetében feltámadó szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Délkeleten, keleten kánikula várható, folyadék nélkül ne induljunk útnak! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 27. héten a hét elején az előző hét végéhez hasonlóan alacsonyabb volt a pollenterhelés, szerdától emelkedett. A legmagasabb terhelést Miskolcon és Kecskeméten, a legalacsonyabbat Székesfehérváron és Tatabányán mérték. Most kezdődött a csalánfélék pollenszórásának csúcsidőszaka, jelentősen lecsökkent a pázsitfűfélék virágporának mennyisége, folyamatosan jelen vannak a levegőben a nyári gyomok – az útifű, a kender, a libatopfélék, a lórom és az ernyősvirágzatúak – pollenszemei. A héten már minden állomáson a csalánfélék virágporából regisztrálták magasan a legtöbbet a csapdákban, heti összpollenszáma több mint kétszeresére emelkedett – most kezdődött meg csúcsidőszaka, pollenszórása még 2-3 hétig is erősödhet. Virágpora a hét második felében Tatabánya, Szeged és Székesfehérvár kivételével országszerte magas koncentrációban volt jelen. Tovább csökkent a pázsitfűfélék virágporának mennyisége – a héten nagyon magas szintet már sehol sem mértek, magasat is csak a hét közepén és csak hat állomáson. Jelentős mértékben erősödött az útifű pollenszórása – összpollenszáma az előző hetinek kétszerese. Virágporát a hét második felében a legtöbb városban közepes koncentrációban monitorozták, napi koncentrációja pedig szerdán elérte a magas szintet Kecskeméten. Emelkedett a kender, a libatopfélék és az ernyősvirágzatúak pollenkoncentrációja is – a héten azonban még mindenütt csak alacsony, tüneteket nem okozó mennyiségben regisztrálták virágporukat. Csökkent a szelídgesztenye és a lórom virágporának mennyisége – előbbiből Zalaegerszegen és Győrött, utóbbiból Salgótarjánban detektáltak közepes koncentrációt egy-két napon, a hét második felében. A héten jelentős mértékben fokozódott a légköri allergén gombaelemek okozta terhelés – a városok többségénél mind az Alternaria, mind pedig a Cladosporium nagyon magas koncentrációban volt jelen, de Szombathely kivételével minden állomáson legalább az egyikből nagyon magas szintet mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!