Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 18. 23:25

Július 18. SZENT HEDVIG: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Július 18. SZENT HEDVIG: Szentek közössége a Wojtyla Házban
Szent Hedvig királynő ünnepén Király József támogatónkat illette ebéd előtt a szó. Neki is kívánjuk az ünnepelt jótékony közbenjárását akár érzelmeink nagyobb ügyeknek való alárendeléséhez, akár emberi kapcsolataink békéjéhez, akár lelki, testi és anyagi szükségeink bőkezű betöltéséhez.

     Hedvig Nagy Lajos magyar és lengyel király legkisebb, harmadik leánya volt. Fiú utód nélkül elhunyt atyjától ő örökölte tízévesen a lengyel trónt. Így országa érdekét szem előtt tartva lemondott az osztrák herceggel kötendő szíve szerinti házasságról, és tizenhárom évesen a nála jóval idősebb litván nagyherceghez ment feleségül. Tette ezt a Habsburg párról hallani sem akaró lengyel urak elutasításán túl a szomszédos litvánokkal való békességért, és e pogány nép keresztény hitre térítéséért.

    Hedvig II. Ulászló néven ismertté vált párjával litván püspökséget alapított, Prágában létrehozott a litván teológusok számára egy kollégiumot, a krakkói egyetemen pedig pápai engedéllyel teológiai fakultást nyittatott. A nép hitének erősítésére templomokat emeltetett, gondoskodva berendezésükről, könyveikről, ami a könyvkiadás előtt igen nagy vállalkozás volt.

    A békéltetésen és hitterjesztésen túl sokat tett a szegénygondozásért is. Meglátogatta a szegényeket és ápolta betegeiket, nem tűrve semmiféle visszaélést. A szegények marháit elhajtó udvari embereivel nemcsak visszaadatta az elvett jószágokat, hanem felelősségre is vonta őket a kárvallottak elhullatott könnyeiért.

    Egész vagyonát a szegényekre hagyta, és a krakkói egyetemnek tett alapítványára.

    Huszonhat évesen hunyt el, alattvalói mégis minden idők legnagyobb királynéjának tartották. Ezért a krakkói székesegyházban nem a kriptába temették a többi király közé, hanem a főoltárhoz – annyira biztosak voltak meg is valósult szentté avatásában.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház