Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 19. 05:52 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Kora estétől és az éjszaka folyamán a középső megyékben, majd északon-északkeleten számíthatunk tovűbbi zivatarok kialakulására, melyeket helyenként jégeső, felhőszakadás kísérhet. Reggel északnyugaton átmenetileg csökken a felhőzet. A Tiszántúlon előfordulhatnak élénk lökések, másutt gyenge marad a szél, a legalacsonyabb hőmérsékletek 14 és 19°C között várhatóak, de néhol ennél pár fokkal melegebb is lehet. A napsütéses időszakok után délutántól ismét többfelé - eleinte elsősorban délnyugaton, a középső területeken és északkeleten, míg az esti óráktól főleg az északkeleti és a keleti megyékben - számíthatunk zivatarokra. Nyugaton 26 és 31°C, keleten 29 és 34°C körüli csúcsokra van kilátás.

Szerdán virradóra a Duna vonalában és attól nyugatra többfelé számíthatunk eső, záporeső, zivatar kialakulására, de keleten is sok felhő lesz felettünk. Közép-Magyarországon és a Dunántúlon megélénkül a szél, a minimumok 15 és 20°C között alakulnak, de nyugaton ennél néhány fokkal hidegebb is lehet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden gyenge melegfront alakítja az időjárást. Ilyenkor halmozódnak a vérzéses kórformák, fokozódik a diabéteszesek cukorürítése, gyorsul az anyagcsere és a szívműködés. A frontérzékenyek ingerlékenységtől, álmatlanságtól szenvedhetnek. A vér kalciumtartama növekszik, káliumtartalma azonban csökken, ezért célszerű utóbbit pótló élelmiszereket fogyasztani, például banánt vagy rizst.

Közlekedésmeterológia

Kedden délután többfelé számíthatunk záporok-zivatarok kialakulására, melyek környezetében hirtelen csökkenhet a látástávolság, illetve csúszóssá válthatnak az utak. A zivatarok környezetében feltámadó szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. Délkeleten kánikula várható, folyadék nélkül ne induljunk útnak! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 27. héten a hét elején az előző hét végéhez hasonlóan alacsonyabb volt a pollenterhelés, szerdától emelkedett. A legmagasabb terhelést Miskolcon és Kecskeméten, a legalacsonyabbat Székesfehérváron és Tatabányán mérték. Most kezdődött a csalánfélék pollenszórásának csúcsidőszaka, jelentősen lecsökkent a pázsitfűfélék virágporának mennyisége, folyamatosan jelen vannak a levegőben a nyári gyomok – az útifű, a kender, a libatopfélék, a lórom és az ernyősvirágzatúak – pollenszemei. A héten már minden állomáson a csalánfélék virágporából regisztrálták magasan a legtöbbet a csapdákban, heti összpollenszáma több mint kétszeresére emelkedett – most kezdődött meg csúcsidőszaka, pollenszórása még 2-3 hétig is erősödhet. Virágpora a hét második felében Tatabánya, Szeged és Székesfehérvár kivételével országszerte magas koncentrációban volt jelen. Tovább csökkent a pázsitfűfélék virágporának mennyisége – a héten nagyon magas szintet már sehol sem mértek, magasat is csak a hét közepén és csak hat állomáson. Jelentős mértékben erősödött az útifű pollenszórása – összpollenszáma az előző hetinek kétszerese. Virágporát a hét második felében a legtöbb városban közepes koncentrációban monitorozták, napi koncentrációja pedig szerdán elérte a magas szintet Kecskeméten. Emelkedett a kender, a libatopfélék és az ernyősvirágzatúak pollenkoncentrációja is – a héten azonban még mindenütt csak alacsony, tüneteket nem okozó mennyiségben regisztrálták virágporukat. Csökkent a szelídgesztenye és a lórom virágporának mennyisége – előbbiből Zalaegerszegen és Győrött, utóbbiból Salgótarjánban detektáltak közepes koncentrációt egy-két napon, a hét második felében. A héten jelentős mértékben fokozódott a légköri allergén gombaelemek okozta terhelés – a városok többségénél mind az Alternaria, mind pedig a Cladosporium nagyon magas koncentrációban volt jelen, de Szombathely kivételével minden állomáson legalább az egyikből nagyon magas szintet mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!