Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 19. 21:29

JÉZUS ROKONAI: Karol Wojtyla lelki műhelyében (30.)

JÉZUS ROKONAI: Karol Wojtyla lelki műhelyében (30.)
Az ószövetség vérségi kapcsolatai helyett az új a lelkieket helyezte előtérbe – hangzott közös elmélkedésünk egy gondolata. Így az Úrhoz tartozók köre a választott zsidó néptől kiterjedt minden nép hívőire, akik istenkapcsolatuk révén az Egyház egyetemes családját alkotják. Adja Isten, hogy a „Wojtyla család” kötelékei is egyre inkább lelkiekké váljanak!

     Tévedés volna a mai Igét úgy értelmezni, mintha Jézus az emberi, családi kapcsolatok ellen beszélt volna. Inkább kiterjesztette a Hozzá tartozók körét mindazokra, akik teljesítik Isten akaratát. Értelmezhető ez analógiásan: aki gyermeki engedelmességgel viseltetik a mennyei Atya iránt, az Isten Fiának testvére. De többről is beszél itt Jézus. Arról, hogy lehet Vele egészen intim, szoros, sőt minden mást megelőző kapcsolatba kerülni. És nemcsak lehet, hanem kell is.

     Krisztus rokonaival való viselkedése számunkra is példa értékű. Jelenlétük hírére nem hagyta abba Istentől kapott feladatát, a tanítást, hanem inkább tanítássá tette a hírt is, szóval és tettel kifejezve Isten akaratának elsődlegességét akár a legdrágább emberekével szemben. Hisz bárki vagy bármi, ami szívünkben megelőzi Istent, számunkra bálvány, akadály akaratának követésében. S az engedelmesség családi boldogságot meghaladó áldásának megismerésében.

 

 

Napi evangélium: Mt 12,46-50

 

Egy alkalommal Jézus éppen a népsokaságot tanította. Eközben anyja és rokonai odaérkeztek, és kint várakoztak rá, mert beszélni akartak vele. Valaki szólt is Jézusnak: „Anyád és rokonaid kint várnak, és beszélni akarnak veled.” Jézus erre így válaszolt annak, aki szólt neki: „Ki az én anyám, és kik az én rokonaim?” Majd kitárta kezét tanítványai felé, és így szólt: „Ezek az én anyám és rokonaim. Aki teljesíti mennyei Atyám akaratát, az mind testvérem, nővérem és anyám.”

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház