Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 20. 06:10 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szerdán virradóra sok lesz a felhő fölöttünk, több helyen várható eső, zápor, zivatar. Az általában véve mérséklet légmozgás zivatarok környezetében megerősödhet, hajnalban 16-21°C várható. Napközben folytatódik a többnyire erősen felhős idő, inkább csak keleten számíthatunk eleinte napos időszakokra. Sokfelé kell számítani esőre, záporra, főként az ország keleti felében zivatarokra. Helyenként ezeket továbbra is kísérheti jégeső, felhőszakadás. Megélénkül, időnként megerősödik a déli, délnyugati, délutántól a Dunántúlon az északnyugatira forduló szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon mindössze 19 és 25, a Dunától keletre még 26 és 32°C között alakul.

Csütörtök hajnalban továbbra is sok lesz a felhő felettünk, inkább csak délen vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet. Több helyen valószínű eső, zápor, északkeleten eleinte egy-egy zivatar is. A Dunántúlon megerősödik, időnként viharossá fokozódik az északnyugati szél, keleten inkább csak élénk lökések kísérhetik a nyugati, délnyugati szelet. A minimumok 13 és 17°C között várhatók.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán erős hidegfronti hatás érvényesül. Ennek hatására fokozódnak a görcsös panaszok, emelkedik a vérnyomás és az ízületi panaszok esélye, illetve a baleseti kockázat is. A Tiszántúlon felhős időre és zivatarokra van kilátás, amely szintén a keringési és a mozgásszervrendszeri betegekre lesz rossz hatással. Az élénk északnyugati szél pedig fejfájást és migrénes rohamokat okozhat az érzékenyeknél.

Közlekedésmeterológia

Szerdán kedvezőtlenül alakulnak a közlekedés meteorológiai feltételei, ugyanis sokfelé kell számítani esőre, záporra, főként az ország keleti felében zivatarokra. Nedves, csúszós útszakaszokra kell felkészülnek, elsősorban zivatarokban hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, néhol jégeső is kialakulhat! A megerősödő, zivatarokban viharossá fokozódó szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 27. héten a hét elején az előző hét végéhez hasonlóan alacsonyabb volt a pollenterhelés, szerdától emelkedett. A legmagasabb terhelést Miskolcon és Kecskeméten, a legalacsonyabbat Székesfehérváron és Tatabányán mérték. Most kezdődött a csalánfélék pollenszórásának csúcsidőszaka, jelentősen lecsökkent a pázsitfűfélék virágporának mennyisége, folyamatosan jelen vannak a levegőben a nyári gyomok – az útifű, a kender, a libatopfélék, a lórom és az ernyősvirágzatúak – pollenszemei. A héten már minden állomáson a csalánfélék virágporából regisztrálták magasan a legtöbbet a csapdákban, heti összpollenszáma több mint kétszeresére emelkedett – most kezdődött meg csúcsidőszaka, pollenszórása még 2-3 hétig is erősödhet. Virágpora a hét második felében Tatabánya, Szeged és Székesfehérvár kivételével országszerte magas koncentrációban volt jelen. Tovább csökkent a pázsitfűfélék virágporának mennyisége – a héten nagyon magas szintet már sehol sem mértek, magasat is csak a hét közepén és csak hat állomáson. Jelentős mértékben erősödött az útifű pollenszórása – összpollenszáma az előző hetinek kétszerese. Virágporát a hét második felében a legtöbb városban közepes koncentrációban monitorozták, napi koncentrációja pedig szerdán elérte a magas szintet Kecskeméten. Emelkedett a kender, a libatopfélék és az ernyősvirágzatúak pollenkoncentrációja is – a héten azonban még mindenütt csak alacsony, tüneteket nem okozó mennyiségben regisztrálták virágporukat. Csökkent a szelídgesztenye és a lórom virágporának mennyisége – előbbiből Zalaegerszegen és Győrött, utóbbiból Salgótarjánban detektáltak közepes koncentrációt egy-két napon, a hét második felében. A héten jelentős mértékben fokozódott a légköri allergén gombaelemek okozta terhelés – a városok többségénél mind az Alternaria, mind pedig a Cladosporium nagyon magas koncentrációban volt jelen, de Szombathely kivételével minden állomáson legalább az egyikből nagyon magas szintet mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!