Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 28. 20:36

AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSRÓL: Karol Wojtyla lelki műhelyében (36.)

AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSRÓL: Karol Wojtyla lelki műhelyében (36.)
Örömmel láttuk táguló körünkben újabb csatlakozó társainkat: titkárságvezetőnket s most jelentkezett önkéntesünket, Kisjuhász Andreát is. Az isteni igazságosság és irgalmasság összeegyeztethetőségének kérdését vetette fel az eddig legtöbbeket szóra bíró mai Ige. A titkok azonban az Úréi – ezért szokatlanul hosszúra nyúlt beszélgetésünk végén a történelem s a körülöttünk élők sorsának megítélését is Őrá hagytuk.

         Krisztus mai példázata az utolsó ítéletről tanít. Halászból lett apostolaihoz különösen közel állhatott az életükből vett történet, mellyel megértésüket segítette, s melynek felfogására a Mester rendhagyó módon rá is kérdezett – a téma fontosságát jelezve.

         Az utolsó ítéletnek mindenki részese lesz a világ végén, megkapván evilági életének örök életre szóló bérét: az igazak a mennyi boldogságot, a gonoszok a pokol kínjait. Az utolsó ítélet meghozója Krisztus, végrehajtói az angyalok. Mi tehát nem vagyunk ítélkezési joggal felhatalmazva. Nem is lehetünk, hisz nem ismerjük a szívek titkait, a tettek értékét meghatározó gyakran rejtett indítékokat, körülményeket. Örök elfogultságaink miatt sem lehetünk igaz bírák. Így marad a mindenkiről mindig (még csalódások után is) jót feltételező bizalom a kapcsolódó Ige ajánlása szerint: „Ne ítéljetek, hogy el ne ítéljenek titeket. Mert amilyen ítélettel ti ítélkeztek, olyannal fognak megítélni titeket is...” (Mt 7,1-2).

         Krisztus hasonlata szerint sorsunk az isteni tanítások ismeretén s követésén múlik – ezen üdvözítő tanok a mi mennyet érő kincseink! Vajon valóban ismerjük, becsüljük és követjük őket? Intézményünk névadója annyira fontosnak tartotta ezt, hogy a II. Vatikáni Zsinat szellemében korunkra alkalmazva összeállíttatta a Katolikus Egyház Katekizmusát, mely a hazai hittankönyveknek is alapja. Túllépve az iskolás szinten vettük-e a fáradságot e vaskos forrásmű tanulmányozásához, mely jócskán szolgál többletismeretekkel? Igazgatónk által kapott áldás, hogy munkaidőben és közösségben gyakorolhatjuk a hitünket éltető naponkénti igeolvasást, elmélkedést és imát. Magunktól is megtesszük ezt hétvégeken, ünnepnapokon?

 

 

Napi evangélium: Mt 13,47-53

 

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „A mennyek országa olyan, mint amikor a hálót a tengerbe vetik és az mindenféle halat összefog. Mihelyt megtelik, a partra vonják, és nekiülve kiválogatják: a javát edényekbe rakják, a hitványát pedig kidobják. Így lesz a világ végén is. Kivonulnak az angyalok, a gonoszokat elválasztják az igazaktól és tüzes kemencébe vetik, ott sírás lesz és fogcsikorgatás. Értitek-e mindezt?” „Igen!” – felelték. Erre így folytatta: „Minden írástudó, aki jártas a mennyek országáról szóló tanításban, olyan, mint a családapa, aki kincseiből régit és újat vesz elő.” Amikor Jézus befejezte példabeszédeit, más helyre ment onnét.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház