Április 21. vasárnap, Konrád
Hírek, események 2008. május 14. 13:43

Mínuszok kontra "kecskeméti fütyülős"

Mínuszok kontra "kecskeméti fütyülős"
Elfagyott a kajszi, a meggy és a szilva? Milyen lesz az ide csonthéjas szezon? Mit hozott az idei tavasz és mit vitt? Milyen lesz az idei gyümölcspárlatok zamata? A termelők és a termeltetők hangulata? - kérdeztem Somogyi Józseftől, a Zwack Unicum Rt. kecskeméti gyárának vezetőjével.
- Eddig semmiféle jelentős fagykár nem keletkezett - kezdte válaszát a kitűnő szakember. - A csonthéjasok azonban nagyon érzékenyek, azt mondani tehát a mai napon, hogy most már nem lesz semmi gond, nagy merészség lenne. - A szakembereink állítják, hogy igen jó termés várható. - A kajszibaracknál - ami bennünket itt Kecskemét környékén kiemelten érint, - jelen pillanatban semmi katasztrófára utaló jel nincs. A pálinkások szerint, ami a szeszipart érinti: jó termés várható. A fagyok - 3-4 fokos mínuszok - azért voltak, és megcsipkedték kissé a virágzásban lévő fákat. Szakmailag - bár nem vagyok igazán szakértője a termesztésnek - ezt úgy mondjuk: jó az, ha nincs túlterhelve a fa, mert normál esetben viszont termésritkítást kellene végezni. Hiszen ha a fa nincs túlterhelve akkor adja az igazi gyümölcsöt, akkor lesznek a beltartalmi értékei maximálisak, kiválóak. A későbbi virágzású gyümölcsöket egyáltalán nem károsította a fagy. Persze a szép gyümölcsnek nemcsak a fagy tud ártani. Nem a gondoskodás vagy a szakértelem hiánya miatt, de a mezőgazdaság általános rossz kondicionáltsága okán, a kártevők elleni védekezés gyakran elmarad. És ez is komoly gond. - Ma már Kecskemét környékén is kuriózumnak számít a szép gyümölcsös! - Az, hogy egyáltalában még akad, úgy hiszem cégünknek, a Zwack Unikum Rt-nek is köszönhető. Legnagyobb arányban szilvára szerződünk. Ez a rendkívül népszerű kóser pálinkáink alapja. Szezononként mintegy 1.200.000 kilót vásárolunk. Utána következnek nagyságrendileg a különböző barackfajták és a meggy, majd a bogyósgyümölcsök. Ezek adják a gyümölcs felvásárlásunk a kilencven százalékát. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a tizenöt legnagyobb, legmegbízhatóbb partnerünkkel. Nagyon fontosak ezek a partnerkapcsolatok, eszmecserék. Így tudjuk rendszeresen kontrolálni, hogy milyen gondokkal küzdenek az alapanyag termelők. Most a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Karával is kialakulóban van egy együttműködés, remélem eredményeink kölcsönösen előnyös eredményeket produkálnak majd. - Önöknél már régen kialakult álláspont, hogy a pálinkának való gyümölcs, az nem a szemétből, a fa alól kerül ki... Finom pálinkát csak beérett, egészséges, szép kajsziból, szilvából vagy körtéből lehet főzni... - A Zwack márka jó híre éppen ezen az elven alapul. Termékeink ezért jelentenek csúcsminőséget a desztillációs-iparban. Ilyen vonatkozásban számítunk a piac vezető cégének. Hazai és nemzetközi eredményeink azt gondolom dicsőséget jelentenek a hungarikumok intézményének, hazánknak, de minden bizonnyal Kecskemét városának is. A kóser családot, a kecskeméti barackpálinkánkat és a luxuskategóriát képviselő egyedi pálinkáinkat bizony megkalapolják világszerte.

Kövessen minket a Facebookon is!