Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. augusztus 8. 22:54

Augusztus 8. SZENT DOMONKOS: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Augusztus 8. SZENT DOMONKOS: Szentek közössége a Wojtyla Házban
A prédikáló rendet alapító szent közbenjárására rászoruló embertársaink tehetségünk szerinti segítéséért; problémáink békés, szerény és hozzáértő kezeléséért; valamint az imádság szeretetéért és rendszeres gyakorlásáért kértük Urunkat.

         Domonkos a középkor egyik legismertebb szentje. Bár spanyol származású, ugyanarra az elhatározásra jutott, mint itáliai kortársa, Assisi Szent Ferenc: koldulórendet alapított. Koruk társadalmi visszásságai, az égbekiáltó vagyoni különbségek és erkölcstelenségek ugyanis az Egyházat is elérték, s ez az evangélium hitelét rontotta.

         Domonkos ifjúságától fogva a papságra készült, melyre számos erénnyel képesítette az Úr kegyelme. Bár szerette a tudományt, tankönyveit éhínség idején eladta, s árukat szétosztotta a rászorulók közt. Az Egyház vétkei miatt fellépő eretnekekkel, a katarokkal és valdensekkel szemben szerényen, imádságos lélekkel, és csakis az Ige fegyverét bevetve küzdött nagy teológiai tudására alapozva.

         Rendje lemondott a földbirtoklásról, és csak kolostori kertet birtokolt. Egyben nagy gondot fordított a tudományos képzésre, így több tudós szenttel is büszkélkedhet: mindenekelőtt Nagy Szent Alberttel, Aquinói Szent Tamással és Eckhart mesterrel. De bolognai egyetemi tanárok, diákok is beléptek e körbe, köztük Magyar Pál jogtanár, aki által a rend Magyarországra is eljutott. IV. Béla királyunk a Nyulak szigetén építtetett számukra kolostort, melyben leánya, Szent Margit is élt.

         A legenda szerint Szent Domonkos alakította ki a rózsafüzér imádságát az egyszerű nép hitéletét, imaéletét serkentve. Az pedig egészen bizonyos, hogy rendje a szentolvasó legbuzgóbb terjesztője lett.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház