Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. augusztus 9. 05:38 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Kedden reggel erősen felhős vagy borult égbolt várható keleten és délen több helyen esővel, záporral, néhol esetleg zivatarral. Immáron mindenhol északnyugatira fordul a mérsékelt, az ország középső felében élénk szél. 15 °C közelébe csökkennek a hőmérsékletek. Napközben már mindenütt csökken a felhőzet, az Alpokalján és a keleti-délkeleti határszélen lehetnek felhősebb területek, ott futó záporok is kialakulhatnak. Mérséklődik a szél, már csak a Dunántúlon lehetnek élénk lökések. 20-25°C közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk.

Szerdán reggel már nem várható csapadék, a Duna-Tisza közén gyengén, másutt közepesen vagy erősen felhős égboltra tekinthetünk fel. A Duna vonalában és attól nyugatra szeles marad az idő: élénk, időnként erős lökések is előfordulhatnak. A minimumok 10 és 15°C között alakulnak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden továbbra is hidegfronti hatásra készülhetünk, emiatt erősödhetnek ízületi fájdalmaink. A szeles időben többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén. A déli órákban helyenként erős lesz az UV-sugárzás, figyeljünk oda bőrünk megfelelő védelmére!

Közlekedésmeterológia

Kedden napközben már csak az Alpokalján alakulhat ki zápor, emiatt ott helyenként nedves, csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. Az északnyugatira forduló, megerősödő szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 30. héten az előző hetek esős időszaka után fokozatosan emelkedett a pollenterhelés – a legmagasabb értékeket országszerte szombaton mérték. A legmagasabb terhelés az állomások közül a héten Szolnokon és Szekszárdon volt, a legalacsonyabb Salgótarjánban és Tatabányán. Az üröm pollenszórása is elindult – ezzel teljessé vált a nyári gyomok szezonja. A pázsitfűfélék időszakát követően lassan a csalánfélék időszaka is lecsengőben van, melyet fokozatosan felvált majd a most induló parlagfű szezon. Innentől változó arányban, de folyamatosan jelen lesz a levegőben a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék, a kender, a lórom, az ernyősvirágzatúak, a parlagfű és az üröm virágpora a levegőben. Ezen a héten is még mindig a csalánfélék pollenszemeiből volt országszerte a legtöbb, összpollenszáma az előző hetihez képest ugyan emelkedett, csúcsidőszakán azonban már túljutott. Emelkedett a kender és a libatopfélék pollenkoncentrációja – néhány városban egy-két napon elérte a közepes szintet. A hét vége felé fokozatosan elindult a parlagfű szezon – pollenszemeit Nyíregyházán pénteken, Szolnokon szombaton és vasárnap már tüneteket okozó közepes koncentrációban monitorozták. Kis mértékben csökkent a pázsitfűfélék, az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak pollenkoncentrációja – előbbinek virágporából Szolnokon mértek közepes szintet, utóbbi kettő virágpora országszerte legfeljebb alacsony koncentrációban volt jelen. Megkezdődött az üröm pollenszórása is – a héten fokozatosan egyre több állomáson detektálták pollenszemeit, még csak alacsony koncentrációban. Tovább emelkedett a kültéri allergén gombák koncentrációja – 6 városban mindkettő, további 8-ban legalább az egyik típusú gomba nagyon magas koncentrációban volt jelen a levegőben.

Kövessen minket a Facebookon is!