Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 16. 21:03

PÉNZ ÉS ÜDVÖSSÉG: Karol Wojtyla lelki műhelyében (49.)

PÉNZ ÉS ÜDVÖSSÉG: Karol Wojtyla lelki műhelyében (49.)
Gazdagság és szegénység, sok és kevés viszonylagos. A javakról való lemondás készsége azonban mindenkor megőrzendő, mert ha a visszafizetés mértéke, mikéntje bizonytalan is, a szív tisztasága üdvkérdés.

         Jézus vagyon és üdv kapcsolatáról mondott tanítása a gazdag ifjú története után hangzott el. Abból vonta le közmondásos következtetését: „Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutnia Isten országába.” Talán le is nézzük kissé a fiatalembert pénzt bálványozó döntéséért, pedig viselkedése nagyon is érthető. Hisz nem az adakozást utasította vissza, hanem egész vagyonának eladását, s ára szétosztását a szegényeknek. – Vajon mi első szóra megtennénk ezt?

         Jézus kérése azonban világossá tette, hogy a lélek tisztasága, beleértve az anyagiaktól való teljes függetlenséget is, üdvkérdés: a gazdag ifjú e feltétel teljesítésével kapott meghívást a tanítványi körbe. Épp így hívta el a Mester Pétert és Andrást, Jakabot és Jánost a hálóik mellől, Mátét a vámszedő asztalától, s ők első szóra, mindent hátrahagyva követték Őt. Könnyebb volt nekik, hisz a halászok kemény munkával is csak szűkös megélhetéshez jutottak, így az alkalmi halfogások Jézus nyújtotta csodái, s az útjaikat kísérő asszonyok gondoskodása még könnyebbséget is jelenthetett számukra. A vagyonosabb Máté pedig megszabadult rossz hírétől az elnyomó rómaiakat kiszolgáló, az előírtnál rendre több pénzt behajtó munkáját feladva. – Velük szemben a gazdag ifjú Krisztus követésével inkább anyagi és tekintélyveszteséget élhetett át.

         Ezek a prózai meggondolások is indokolják a szegénység evangéliumi ajánlását (ami megnyilvánulhat a nagy jövedelem túlnyomó részének állandó karitatív célokra fordításában), hogy „meglátogatásunk” idején szabadok legyünk az anyagi kötődéstől. Mert tény, hogy a gazdag is lehet önzetlen, miként a szegény is anyagias. De Jézus idézett tanítása szerint a lélek tisztaságát a körülmények nagyban befolyásolják: így ha egy gazdag képes Krisztus önmegtagadó követésére, az valóságos csoda, melynek bizonnyal csodás jutalmát is veszi. A Mester másik, ekkor elhangzott közmondásos állítása szerint azonban inkább az jellemző, hogy Vele szembesülve a világ elsői utolsókká lesznek – ahogy a gazdag ifjú esete is megmutatta.

 

  

 

Napi evangélium: Mt 19,23-30

 

A gazdag ifjú távozása után Jézus így szólt tanítványaihoz: „Bizony, mondom nektek: A gazdag nehezen jut be a mennyek országába. Újra mondom nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutnia Isten országába.” Ennek hallatára a tanítványok igen megdöbbentek, és azt kérdezték: „Hát akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk tekintett, és így szólt: „Embereknek ez lehetetlen, de Istennek minden lehetséges.” Ekkor Péter megkérdezte: „Nézd, mi mindenünket elhagytuk, és követtünk téged. Mi lesz a jutalmunk?” Jézus így válaszolt: „Bizony, mondom nektek: ti, akik követtetek engem: a világ megújulásakor, amikor az Emberfia dicsőséges trónjára ül, együtt ültök majd vele tizenkét trónon, hogy ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse felett. Sőt mindaz, aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök életet. Sokan lesznek az elsőkből utolsók, és az utolsókból elsők.”

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház