Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 18. 11:19

A természeti értékek oltalma

A természeti értékek oltalma
A nyár a fesztiválok időszaka. Ezek a nagy tömegeket vonzó szabadtéri rendezvények gyakran kapcsolódnak természetvédelmi területekhez: Bugac, Kunszentmiklós–Bösztörpuszta, Ópusztaszer – hogy csak a legismertebbeket említsük közülük. Dr. Boros Emilt, a Kiskunsági Nemzeti Park nemrégiben kinevezett igazgatóját többek között arról kérdeztük, milyen irányelvek érvényesülnek e fesztiválok befogadásakor.

 

- A védett területek funkciója elsősorban a természeti értékek oltalma. Az új alaptörvény a korábbiaknál is hangsúlyosabban kezeli a természet oltalmát, ugyanakkor az állampolgároknak alkotmányos joga van a természeti területeken való kikapcsolódáshoz. Mindezek figyelembevételével törekszünk a mindenki számára legmegfelelőbb kompromisszumos megoldásokra.

-         Milyen általános alapelvek érvényesülnek ennek kapcsán?

-         Van egy övezeti besorolás, ami jogszabály által ugyan nincs még jóváhagyva, de szakmai szempontok szerint mi, természetvédők, a magunkénak valljuk. Amikor arról döntünk, hogy egy-egy rendezvényt befogadunk vagy sem, akkor ezt a besorolást vesszük alapul. Eszerint a három fő övezet az úgynevezett magterület, az azt körülölelő féltermészetes terület, vagy átmeneti zóna, és az ütköző zóna. Ha beengedünk védett területre rendezvényt, csak az utóbbi jöhet szóba. Általános irányelv, hogy a nemzeti park fokozottan védett területein – ahol a legnagyobb számban vannak jelen a védett növények és állatfajok – ne legyenek tömegrendezvények. A Bugacpusztán július utolsó hétvégéjén megrendezett Ősök Napját például, a védett terület mellett rendezték meg a szervezők. A programhoz mi magunk is kapcsolódtunk, és szervezett csoportok formájában, természetvédelmi őrök vezetésével vittük be az érdeklődőket a természetvédelmi területre. A Magyarok Gyűlése Bösztörpusztán már védett területen, az ütköző zónában, az úgynevezett Nagyállási részen lesz, ami egy kerítéssel zárt egykori turisztikai helyszín és a hozzá kapcsolódó állattartó telep. Itt bérleti díjat kérünk, és az így befolyó összegből igyekszünk a rendezvény után az eredeti állapotot visszaállítani. Ami pedig a távlatokat illeti, Kunszentmiklós polgármesterével egyetértésben a rendezvény nemzeti parktól független helyszínre való költöztetésében gondolkodunk. Annál is inkább, mert Nagyálláson az önkormányzattal közösen jelentős turisztikai fejlesztéseket tervezünk.

-         Milyen konkrét feladatokat tűzött ki célul?  

-         Jelenleg az új Szervezeti és Működési Szabályzat felépítésén dolgozom. A  helyzetértékelés szakaszában vagyunk, aminek keretében a szakmai feladatok, adottságok és lehetőségek mellett ökonómiai és fenntarthatósági szempontból is vizsgáljuk az intézmény működését. Pillanatnyilag is jól áll a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság bizonyos EU-s élőhely fejlesztési projektforrások terén, a jövőt nézve pedig hasonló léptékű projektek előkészítése folyik. Az EU 2007-től 2013-ig terjedő programozási szakaszában igen jelentős pénzösszegek vannak környezet és természetvédelmi beruházási projektekre, míg előre láthatólag 2013 után lényegesen kisebb támogatási intenzitásra lehet számítani. 

Kövessen minket a Facebookon is!