Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 19. 06:17 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Pénteken napközben folytatódik a túlnyomóan napos, nyáriasan meleg idő, csak késő délután, este növekedhet meg északnyugaton a felhőzet egy közeledő gyenge hidegfront hatására, de csak néhol alakulhat ki zápor vagy zivatar. Időnként megélénkül a déli, délnyugati szél, majd késő délutántól a Kisalföldön északnyugatira fordul, és helyenként egy-egy erős széllökés is előfordulhat. Igazi kánikulára számíthatunk 30 és 34°C közötti csúcshőmérsékletekkel.

  A szombatra virradó éjszaka folyamán átmenetileg erősen megnövekszik, majd hajnalban északnyugat felől csökken a felhőzet. Zápor, zivatar csak néhol alakulhat ki. Északnyugatira, északira fordul és megélénkül, a Dunántúlon néhol megerősödik a szél. 16 és 21°C közé csökken a hőmérséklet. Napközben az ország túlnyomó részén már száraz, napos időre készülhetünk, a nyugati határszélen lehet több felhő, oda egy-egy futó zápor, zivatar is besodródhat. Élénk, a Dunántúlon erős lökések kísérhetik a szelet, a csúcshőmérsékletek 25 és 31°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken gyenge kettős fronthatás lesz jellemző. Ilyenkor hideg- és melegfronti hatások egyaránt érvényesülnek, ami igen változatos tünetetek megjelenését idézheti elő. Bágyadtság, dekoncentráció, görcsös panaszok egyaránt előfordulhatnak. Az idő kiválóan alkalmas lesz strandolásra, de a vízparton folyamatosan védjük fejünket kalappal, bőrünket pedig a magas faktorszámú fényvédővel!

Közlekedésmeterológia

Pénteken többnyire kedvezőek lesznek a közlekedés meteorológiai feltételei. Zápor, zivatar csak késő este alakulhat ki néhol az északnyugati megyékben átmenetileg nedvessé, csúszóssá téve az utakat. Időnként megélénkül, estétől a Kisalföldön olykor megerősödik a szél, ami csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. A kánikulában gondoskodjunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról, sem gyermekeinket, sem házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon lévő zárt járművekben! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 31. héten tovább emelkedett a pollenterhelés – a legmagasabb országos napi terhelés szerdán volt, a hét második felében az esőzések miatt kissé alacsonyabb értékeket mértek. Az állomások közül a legmagasabb értékeket a héten Debrecenben és Pesten mérték, a legalacsonyabb terhelés Salgótarjánban és Tatabányán volt. Az esős idő miatti erős visszaesés után most megkezdődött a nyári szezon csúcsidőszaka. Felerősödött a nyári gyomok pollenszórása – a csalánfélék, a parlagfű, a kender, az üröm, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, az ernyősvirágzatúak és a lórom virágporának mennyisége is emelkedett. Továbbra is minden állomáson a csalánfélék pollenszemeiből detektálták a legtöbbet – pollenszórása ismét felerősödött, szerdán érte el az eddigi legmagasabb országos napi értéket. A legtöbb állomáson a hét nagy részében magas koncentrációban volt jelen virágpora, Tatabányán és Salgótarjánban csak közepes szintet mértek. A csalánfélék után országos összesítésben már a parlagfű virágporából volt a legtöbb a csapdákban – napi koncentrációja Győr, Salgótarján és Pécs kivételével már mindenhol elérte a tüneteket okozó közepes szintet, sőt 7 városban a hét második felében már magas koncentrációban is monitorozták. (Részletes parlagfű jelentés: a http://oki.wesper.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf linken érhet el!) Több városban is a kender heti összpollenszáma volt a legmagasabb a csalánféléké után – napi koncentrációja vasárnap 5 városban is magas volt, de a héten Pécs, Szeged, Szombathely és Veszprém kivételével mindenütt elérte a tüneteket okozó közepes szintet. Hirtelen felerősödött az üröm pollenszórása is – Egerben, Miskolcon és Szegeden virágporának mennyisége a csalánféléké után a legtöbb volt. Napi koncentrációja az állomások többségénél a héten már elérte a közepes szintet, Miskolcon magas koncentrációban is monitorozták. Emelkedett a libatopfélék, a pázsitfűfélék és az útifű, illetve az ernyősvirágzatúak és a lórom pollenkoncentrációja is – előbbi három virágporából több városban is regisztráltak tüneteket okozó szintet egy-két napon, utóbbi kettő pollenszemei országszerte legfeljebb alacsony koncentrációban volt jelen a csapdákban. A kültéri allergén gombák (Alternaria, Cladosporium) közül a héten az Alternaria mennyisége emelkedett – azonban 9 városban is mindkét típusú gomba nagyon magas koncentrációban volt jelen.

Kövessen minket a Facebookon is!