Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 25. 05:28 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtök hajnalban is folytatódik a derült, száraz idő. Gyenge marad a légmozgás, 17 és 22°C közötti minimumokra számíthatunk. Napközben lényeges változás továbbra sem várható, túlnyomóan napos, igen meleg időre készülhetünk, csak az Északi-középhegység térségében képződhet kevés gomolyfelhő. A mérsékelt déli, délnyugati szél a Dunántúlon időnként megélénkülhet, 33 és 39°C közé emelkedik a hőmérséklet.

  Péntek hajnalban marad a derült, csendes időjárás. A Dél-Alföldön időnként megélénkülhet a délkeleti szél, máshol gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérsékletek 18 és 23°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön nem várható fronthatás, de továbbra is kánikulára számíthatunk. A hőség és az erős UV-sugárzás miatt ne tartózkodjunk fél óránál többet a napon, mert könnyen leéghetünk. Viseljünk világos, természetes anyagú ruhákat, ha lehet, széles karimájú kalapot és UV-szűrős napszemüveget. A forróság az idősek, gyermekek és krónikus betegek számára a legmegterhelőbb, rájuk fokozottan figyeljünk oda. Fordítsunk fokozott figyelmet a megfelelő folyadékbevitelre, igyunk legalább 2,5-3 liter folyadékot. Az energiaitallal, cukros üdítővel szemben részesítsük előnyben a buborékmentes ásványvizet, a természetes ivóleveket. Kerüljük a megterhelő, zsíros ételeket, fogyasszunk inkább zöldséget, salátát, lédús gyümölcsöt. A reakcióidő növekedése miatt az autósok vezessenek körültekintően!

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön továbbra is országszerte száraz utakra, számíthatnak a közlekedők. A Dunántúlon, ezen belül is elsősorban a Kisalföldön időnként megélénkülhet a szél, ami kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Se gyermekeinket, se házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napfényen lévő zárt járművekben! Mindenképpen vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű folyadékot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 32. héten fokozatosan erősödött a pollenterhelés. A héten Békéscsabán és Szekszárdon volt a legmagasabb a terhelés, a legalacsonyabb Tatabányán és Mosdóson. Folytatódik a nyári csúcsidőszak – a száraz, meleg időben minden nyári gyomnövény pollenszórása erősödött – a csalánfélék, a parlagfű, a kender, az üröm, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, az ernyősvirágzatúak és a lórom virágpora országszerte jelen van a levegőben. Változatlanul a csalánfélék virágporából monitorozták a legtöbbet minden városban – pollenszórása tovább erősödött, napi országos átlagkoncentrációja vasárnap érte el eddigi legmagasabb értékét. Pollenkoncentrációja Tatabánya kivételével minden városban elérte a magas szintet, sőt az állomások többségénél a hét nagyobb részében magas volt. Egyre erősödik a parlagfű pollenszórása is – virágpora a legtöbb állomáson a csalánfélék után a legnagyobb mennyiségben volt jelen a csapdákban, országos napi átlagkoncentrációja pedig a hét második felétől magas volt. Virágporát Salgótarjánban és Tatabányán a héten még nem detektálták közepesnél magasabb koncentrációban, minden más állomáson azonban már magas, Szolnokon és Békéscsabán pedig nagyon magas szintet is mértek. Részletes parlagfű-jelentés: a http://oki.wesper.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf linken érhet el! Tovább emelkedett a kender virágporának mennyisége is – Szekszárdon, Salgótarjánban és Tatabányán a csalánfélék után a legnagyobb mennyiségben monitorozták. Napi koncentrációja a legtöbb városban a hét második felében, Szekszárdon és Szolnokon szinte egész héten magas volt. A parlagfű terhelést fokozza, felerősödött az üröm pollenszórása is, mely szintén nagyon erős allergén és gyakran keresztreakciót is ad a parlagfűvel, a közeli rokonság miatt. Pesten és Miskolcon virágpora a csaláné után legnagyobb mennyiségben volt jelen a levegőben, napi átlagkoncentrációja még közepes, de már több városban is hosszabb időre monitorozták magas koncentrációban. Emelkedett a libatopfélék, az útifű és a pázsitfűfélék, illetve a lórom pollenkoncentrációja is – előbbi kettő virágporából az állomások nagy részében egy vagy néhány napon mértek tüneteket okozó közepes szintet, a pázsitfűfélék pollenszemeiből csak néhány városban, a lóroméból csak Salgótarjánban detektáltak közepes szintet. Emelkedett a kültéri allergén gombák (Alternaria, Cladosporium) közül az Alternaria mennyisége – koncentrációja az állomások felénél nagyon magas volt – de Pesten, Győrött és Mosdóson mindkét típusú gomba mennyisége nagyon magas szintet ért el.

Kövessen minket a Facebookon is!