Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 25. 21:07

AZ IGAZSÁG KERESÉSÉRŐL: Karol Wojtyla lelki műhelyében (54.)

AZ IGAZSÁG KERESÉSÉRŐL: Karol Wojtyla lelki műhelyében (54.)
Elmélkedésünk idején történt Bozók Ferenc kecskeméti piarista szerzetes pappá szentelése Bábel Balázs érsek atya által, amiről összejövetelünk imáiban is megemlékeztünk. Bozók atya papi szolgálatának egyik közelgő eseménye a Wojtyla Ház első szentmiséjének celebrálása lesz. Segítse őt a szentelésekor ünnepelt Bertalan apostol példája, közbenjárása is pályáján!

         János evangélista Nátánáelként, ’Isten ajándékaként’ említi a tizenkét tanítvány egyikét, Bertalan apostolt, aki elhívásának szokatlanul részletes története szerint nevének méltó viselője volt.

         A Megváltó érkeztéről hírt adó Fülöp a bizalmas barátja lehetett, híradását mégis óvatosan fogadta: kétkedő kérdéssel utalt Jézus városának, Názáretnek korabeli rossz hírére. Jogos elővigyázatossága azonban kiegészült az igazság éhezésével is, ezért kész volt személyesen utánajárni, meggyőződni az állítás igazáról. Talán ezért az elszántságáért is tüntette őt ki Jézus nyílt elismerésével, melynek „igaz” jelzője a „szenttel” egyenértékű. Az igaz ember ugyanis nem látszólagosan vagy kényszeredetten tartja meg Isten parancsait, hanem teljes szívéből, Isten iránti szeretetből. A farizeusi képmutatásról az előző napokban olvasott jajok után e dicséret különösen becses értékelés! Nátánáel azonban úgy tűnik, nemcsak megfontolt és igaz, hanem szerény is volt, s az akár hiúságot legyezhető szép szavak ellenére újabb kérdésével próbára tette a Mestert is. Jézus nem kérdezett vissza, mint annyiszor a ravaszkodó farizeusok esetében, hanem méltányolva Nátánáel őszinte keresését, bizonyságát adta kilétének: Isten mindentudására, mindenütt jelenvalóságára utalva. A közölt ismeret igaz volt, hisz hallatára a kétkedőből hitvalló lett, s egyben – a felismert igazság követésére való azonnali készség áldásaként – Jézus tanítványa a „rabbi – mester” megszólítással kifejezve. Nátánáel hite jutalmul további megerősítést nyert a jövendő csodák ígéretével, s a Jézus méltóságát jelző utolsó ítélet felidézésével. 

 

 

 

Napi evangélium: Jn 1,45-51

 

Egy alkalommal: Fülöp találkozott Nátánáellel, és közölte vele: „Megtaláltuk, akiről Mózes törvénye és a próféták szólnak, a názáreti Jézust, József fiát.” „Jöhet-e valami jó Názáretből?” – kérdezte Nátánáel. „Jöjj, nézd meg!” – felelte Fülöp.
Amikor Jézus látta, hogy Nátánáel közeledik hozzá, így szólt: „Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség!” Nátánáel megkérdezte: „Honnan ismersz engem?” Jézus így felelt: „Még mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak a fügefa alatt.” Nátánáel erre elismerte: „Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael Királya.” Jézus így szólt: „Azért hiszel, mert azt mondtam: Láttalak a fügefa alatt. Nagyobb dolgokat is fogsz látni ennél.” Majd így folytatta: „Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, és Isten angyalai fel-alá szállnak az Emberfia felett.”

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház