Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 31. 05:50 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés A szerdára virradó éjszaka során északon és keleten lesz több, délen és nyugaton kevesebb felhő az égen, északkeleten eleinte elvétve gyenge záporeső még kialakulhat. A mérsékelt északias szél a Bakonyban és északkeleten időnként megélénkülhet, 11 és 17°C közé csökken a hőmérséklet. Napközben az eleinte felhősebb északkeleti, keleti területeken is csökken a felhőzet, és országszerte több órára kisüt a Nap, legfeljebb délután a nyugati országrészben lehet időnként több felhő az égen. Csapadék nem várható. Mindenhol gyengül a légmozgás, 24 és 29°C közé emelkedik a hőmérséklet.

  Csütörtökön hajnalban túlnyomóan derült lesz az ég hazánk fölött, kevés felhő legfeljebb délkeleten lehet az égen. A gyenge, változó irányú szélben 11 és 16°C közötti minimumokra van kilátás.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán gyenge hidegfronti hatásra lehet számítani. A kellemes, meleg idő kedvező hatással van a közérzetre, azonban a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, nyugtalanság fordulhat elő. 12 és 14 óra között az UV sugárzás eléri az erős fokozatot, ezért érdemes figyelni a napon töltött időszak hosszára, mert akár 20-30 perc alatt is kialakulhat pír az érzékeny bőrfelületen. Védekezésül használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet, védjük a szemünket napszemüveggel.

Közlekedésmeterológia

Szerdán országszerte száraz utakra, kedvező időjárási körülményekre számíthatnak az útnak indulók. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk, a megfelelő folyadék-utánpótlásról gondoskodnunk. Se gyermekeinket, se házi kedvenceinket ne hagyjuk a napon lévő felhevült, zárt járművekben! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 33. héten tovább erősödött a pollenterhelés. Valamennyi gyomnövény, a csalánfélék, a parlagfű, a kender, az üröm, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, az és a lórom virágpor szórása kisebb-nagyobb mértékben növekedést mutatott. Ugyanakkor elmondható, hogy a csapadékos, viharos napokon és országrészeken az elmúlt héten is jellemző volt az értékek egy-két kategóriával való visszaesése. Aktuálisan elsősorban a parlagfű és az üröm pollenszórására kell koncentrálni: ezek tömeges virágzása megkezdődött és komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. A parlagfű pollenszáma a múlt hetihez képest négyszeresére nőtt. A hét végére már a legtöbb városból nagyon magas parlagfű pollenszintet jelentettek, ez alól csak Pécs, Szolnok, Tatabánya és Zalaegerszeg volt kivétel, ahol magas értéket mértek. A parlagfű jelenleg az összpollenszám közel egyharmadát adja. A leggyakoribb továbbra is az alacsonyabb allergenitású csalánfélék virágpora, amelyek koncentrációja valamennyi városban magas. A kender virágporszintje is magas a legtöbb mérőállomáson, míg Szekszárdon nagyon magas, Mosdóson és Szombathelyen alacsony illetve közepes. A libatopfélék, az útifű és a pázsitfűfélék pollenszáma azonban már legfeljebb a közepes szintet éri el. A lórom virágporkibocsátása országszerte alacsony, csak Salgótarjánban érte el a közepes szintet. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spórakoncentrációja nagyon magas, azonban a Cladosporium eredet allergénterhelés csak Győrött volt ilyen szintű.

Kövessen minket a Facebookon is!