Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. szeptember 1. 05:02 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökön hajnalban túlnyomóan derült lesz az ég hazánk fölött, kevés felhő legfeljebb délkeleten lehet az égen. A gyenge, változó irányú szélben 10 és 16°C közötti minimumokra van kilátás. Napközben eleinte túlnyomóan napos időre számíthatunk, majd délutántól nyugat felől már többször erősen megnövekszik a felhőzet és eleinte nyugaton, valamint az Északi-középhegység térségében, majd estétől már másütt is számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A délnyugati szelet elsősorban északkeleten kísérhetik élénk lökések, 26 és 31°C között alakul a csúcshőmérséklet.

  Péntek hajnalban az ország nagy része fölött sok lesz a felhő, csak az északi határ mentén lehetnek kevésbé felhős területek. Szórványosan továbbra is számítani lehet záporokra, zivatarokra. A szél mindenhol északira, északnyugatira fordul, de gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19°C között alakul.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön enyhe melegfronti hatás érvényesül. Ez kedvezőtlenül hat a vérnyomásproblémával küszködőkre, mivel fokozza a szívműködést. A diabéteszesek a vércukorszint emelkedésével számolhatnak. A frontérzékenyeket álmatlanság, nyugtalanság és pszichés ingerlékenység gyötörheti. A kellemesen meleg, nyári idő segíti az immunrendszer működését. Az UV-védelemről ne feledkezzünk meg!

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön délutántól eleinte főként nyugaton és az Északi-középhegység térségében, majd estétől kezdve máshol is kialakulhatnak záporok, zivatarok, melyek környezetében nedves, csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. Zivatarok környezetében hirtelen lecsökkenhet a látástávolság. Északkeleten az időnként megélénkülő szél kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk, a megfelelő folyadék-utánpótlásról gondoskodnunk. Se gyerekeinket, se házi kedvenceinket ne hagyjuk a napon lévő felhevült, zárt járművekben. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 33. héten tovább erősödött a pollenterhelés. Valamennyi gyomnövény, a csalánfélék, a parlagfű, a kender, az üröm, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, az és a lórom virágpor szórása kisebb-nagyobb mértékben növekedést mutatott. Ugyanakkor elmondható, hogy a csapadékos, viharos napokon és országrészeken az elmúlt héten is jellemző volt az értékek egy-két kategóriával való visszaesése. Aktuálisan elsősorban a parlagfű és az üröm pollenszórására kell koncentrálni: ezek tömeges virágzása megkezdődött és komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. A parlagfű pollenszáma a múlt hetihez képest négyszeresére nőtt. A hét végére már a legtöbb városból nagyon magas parlagfű pollenszintet jelentettek, ez alól csak Pécs, Szolnok, Tatabánya és Zalaegerszeg volt kivétel, ahol magas értéket mértek. A parlagfű jelenleg az összpollenszám közel egyharmadát adja. A leggyakoribb továbbra is az alacsonyabb allergenitású csalánfélék virágpora, amelyek koncentrációja valamennyi városban magas. A kender virágporszintje is magas a legtöbb mérőállomáson, míg Szekszárdon nagyon magas, Mosdóson és Szombathelyen alacsony illetve közepes. A libatopfélék, az útifű és a pázsitfűfélék pollenszáma azonban már legfeljebb a közepes szintet éri el. A lórom virágporkibocsátása országszerte alacsony, csak Salgótarjánban érte el a közepes szintet. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spórakoncentrációja nagyon magas, azonban a Cladosporium eredet allergénterhelés csak Győrött volt ilyen szintű.

Kövessen minket a Facebookon is!