Július 18. csütörtök, Frigyes
Hírek, események 2011. szeptember 2. 13:28

Afrikában folytatódik a BirdLife International madármegfigyelő versenye

Afrikában folytatódik a BirdLife International madármegfigyelő versenye
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzetközi ernyőszervezete, a BirdLife International az idén először Dél-Afrikában is megszervezi a nagy sikerű Spring Alive programsorozatot. A 8-12 év közötti gyerekek részvételével zajló madármegfigyelő verseny – nevével ellentétben – szeptember 3-án indul és november végéig tart. Az akció célja, hogy az Európából elvándorolt madarak teljes migrációs ciklusát nyomon követhessük.

A program indulóeseményét a durbani King Shaka repülőtér melletti Moreland-ben tartják, ahol füsti- és sarlósfecskék mellett, az első telelni érkező fehér gólyákat, kakukkokat, gyurgyalagokat is üdvözlik a helyiek. A nyitóprogramot számos helyi rendezvény követi, sőt a versenyhez kapcsolódva az MME dél-afrikai partnere idén a füsti fecskét választotta az Év madarának.

 

A Spring Alive idei európai helyszínein az öt madárfaj több mint 125 ezer egyedét figyelték meg a gyerekek. Magasan a legtöbb megfigyelés Oroszországból és Olaszországból érkezett, Magyarország a 23. helyen végzett 113 hazatérő madár regisztrálásával. A legnagyobb számban (36%) füsti fecske megfigyeléseiket töltötték fel a résztvevők a Spring Alive honlapjára, második helyen (29%) a sarlósfecske végzett. A kakukk 23 százalékkal még felfért a dobogóra, míg hazánk egyik emblematikus madara, a fehér gólya a negyedik helyet szerezte meg (10%). Az idén új belépőként a gyurgyalag is versenybe szállt, de sereghajtóként végzett 3 százalékkal.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület