Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. szeptember 7. 08:39

TERMÉNYLOPÁSOK MEGELŐZÉSE

TERMÉNYLOPÁSOK MEGELŐZÉSE
Megyénk 8445,15 km² területéből több százezer hektár területen folyik mező-gazdasági termelés. Mind a szántóterületeken, mind a szőlő-, és gyümölcskertekben hangsúlyos probléma e területek vagyonvédelme, a terménylopások megelőzése. Sajnos az a tapasztalat, hogy az ilyen jellegű jogsértések megyénkben is jelen vannak. Az eltulajdonított termény értéke a pár ezer forinttól a több százezer forintig is terjedhet. A szántó területek, gyümölcsösök, szőlőskertek általában a lakott településektől távol esnek, ritkán látogatottak, ami megnehezíti az ilyen jellegű bűncselekmények elleni hatékony védekezést. A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik. A tulajdonostól is függ az, hogy az általa művelt terület, illetve a betakarított termények mennyi-re válnak az elkövetők célpontjává. Gondolja át mit tett, illetve mit tehet védelmük érdekében! Mi az alábbiakat javasoljuk: A tulajdonosok beszéljék meg egymás között, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik, látogatják a területeket, értesítik egymást, ha gyanús körülményt észlelnek. Célszerű lehet a látogatások időpontját előre egyeztetni, annak érdekében, hogy a terület sokáig ne legyen magára hagyott. Amennyiben a településen működik polgárőrség, mezőőri, tanyagondnoki szolgálat illetve vadásztársaság, velük is célszerű felvenni a kapcsolatot kérve, hogy tevékenységük során kísérjék figyelemmel az adott területet.

Fontos a betakarított termények biztonságos tárolásáról gondoskodni. Ki-emelt fontosságú a tárolásra szolgáló épületek behatolás elleni védelme. Az ajtókra, ablakokra célszerű rácsot felszereltetni, zárásukról legalább két biz-tonsági zárral, illetve törésbiztos lakattal kell gondoskodni.
Nagyobb értékű termény esetén szükséges lehet élőerős őrzésről – megfelelő létszámú őrszemélyzettel – gondoskodni.
Bűncselekmény észlelése után soron kívül értesíteni kell a rendőrséget a 107, 112 segélykérő telefonszámon közölve a szükséges információkat! Amennyiben lehetséges a helyszínt érintetlenül kell hagyni. Ha a helyszínen bármilyen változás történt, azt a rendőrhatóságnak jelezni kell.
Az egész évi munka gyümölcsét ne más arassa le!
A bűncselekmények megelőzése közös érdekünk, ezért kérem lehetőségeikhez képest vegyék figyelembe javaslatainkat.

Kövessen minket a Facebookon is!