Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 12. 05:44 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfőn hajnalban északnyugat felől felhősödés keződik, így északon és nyugaton változóan vagy erősen, míg délen és keleten gyengén felhős időre ébredhetünk. Csapadék nem várható. A Dunántúlon mérsékelt, máshol még gyenge lesz a déli, délnyugati szél, 14 és 19°C közé hűl a levegő. Napközben északnyugat felől délkelet felé egy szakadozott felhősáv vonul át hazánk fölött, előtte és mögötte napos idő lesz. Főként nyugaton és északkeleten kialakulhat helyenként egy-egy zápor, esetleg zivatar. Egyre több helyen megélénkül eleinte a délnyugati, majd egyre inkább az északnyugatira forduló szél, főként a Dunántúl északi részén erős lökések is előfordulhatnak. Délután 26 és 33°C között alakul a hőmérséklet, délkeleten lesz a legmelegebb.

  Kedden hajnalban már többnyire derült lesz az ég hazánk fölött, inkább csak északkeleten lehet kevés felhő az égen. Mérséklődik a szél, 12 és 17°C közötti minimumokra van kilátás.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétfőn gyenge hidegfronti hatás terheli a szervezetet. A frontérzékenyeknél fejfájás, ingerlékenység, a görcsös panaszok erősödése jelentkezhet. A tüneteket az élénk, néhol erős szél is súlyosbíthatja. Az erősen felhős időben nem lesz számottevő az UV sugárzás.

Közlekedésmeterológia

Hétfőn északkeleten és nyugaton helyenként kialakulhatnak záporok, gyenge zivatarok átmenetileg nedves, csúszós útszakaszokat okozva. Az élénk, időnként erős szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. A naposabb időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 35. héten a korábbi héthez képest erősen lecsökkent a pollenterhelés, országos átlagban a legerősebb terhelésű nap vasárnap volt, illetve kedden, szerdán és csütörtökön is viszonylag magas értékeket mértek. A héten a legmagasabb terhelés Veszprémben volt, a legalacsonyabb Egerben. A múlt heti csúcs után a nyári pollenszezon a csökkenő szakaszába lépett, a levegőben - csökkenő koncentrációban ugyan, de - még mindig jelen van a levegőben a parlagfű, a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, a kender, az üröm, az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak virágpora. Ezen a héten is minden városban a parlagfű virágporát regisztrálták kiugróan a legnagyobb mennyiségben a csapdákban - bár országos összpollenszáma az előző hetihez képest már alacsonyabb volt. Békéscsabán, Debrecenben, Szekszárdon és Veszprémben is ezen a héten mérték az idei szezon eddigi legmagasabb napi értékeit. A városok többségében még mindig nagyon magas a parlagfű koncentrációja, mely nagyon erős tüneteket válthat ki az allergiásoknál. Tovább csökkent a csalánfélék pollenkoncentrációja, országszerte leginkább közepes koncentrációban monitorozták, bár Veszprémben még a hét nagy részében, további 5 állomáson pedig egy-két napon mértek magas szintet is. A héten még kis mértékben emelkedett a pázsitfűfélék virágporának mennyisége, napi koncentrációja a héten 5 városban is elérte a magas szintet, bár csak egy, legfeljebb két napon, a közepes koncentrációt azonban a legtöbb helyen elérte, csak Tatabányán, Győrben és Sopronban nem volt jelen tüneteket okozó mennyiségben. Csökkent a libatopfélék és a kender pollenszórása, virágporukat leginkább közepes koncentrációban monitorozták. Az üröm és az útifű virágporának koncentrációja országszerte legfeljebb alacsony, illetve az állomások nagy részénél regisztrálták még a csapdákban a lórom és az ernyősvirágzatúak pollenszemeit is, de legfeljebb alacsony koncentrációban. Lecsökkent a kültéri allergén gombaelemek koncentrációja is, bár a héten a legtöbb városban még mindig mértek nagyon magas szintet, legalább az egyik (Alternaria) féléből.

Kövessen minket a Facebookon is!