Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 13. 09:07 | Szerző/forrás: www.hirado.hu

Begördült a pápavonat

Képgaléria
Begördült a pápavonat
Az emlékvonat létrehozását lengyel vasutasok kezdeményezték II. János Pál pápa halála után. A pápavonat több mint egy hétig marad Magyarországon. Magyarországra érkezett Boldog II. János Pál pápa emlékvonata Szlovákiából. A szerelvényen egy fotókiállítás látható a Szentatya életéről, és a róla szóló filmet is meg lehet nézni. Az emlékvonat az \"Ezüst nyíl\" nevű egykori Kádár-motorvonat húzta át a szlovák-magyar határon.

A szlovákiai Párkányban csatolták Boldog II. János Pál pápa emlékvonata elé a volt kormányzati motorvonatot. A pápavonaton magyar zarándokok is ültek. Köztük volt Keresztfalvi László, aki Rómában személyesen is találkozott II. János Pállal. Sőt, a gyerekei kezet is fogtak vele.

"Kezet fogott az egyikkel, s vissza akarta húzni a kezét, de a gyerek nem engedte. Hanem a két ember között lévő testvére felé húzta a Szentatya kezét. Ezt észrevette a Szentatya, rájuk kacsintott, s megfogta a két kezet együtt" - mesélte Keresztfalvi László.

Az emlékvonatot több tucatnyian várták az első magyarországi állomásán, Szobon. Monszpart Zsolt, a MÁV-Start vezérigazgatója azt mondta, Boldog II. János Pál pápa egész életét annak szentelte, hogy közelebb hozza egymáshoz a világ népeit, és az emlékvonat is ezt jelképezi.

"II. János Pál pápa tudta azt, amit ma oly sokszor elfelejtünk. A technika egyetlen vívmánya sem pótolhatja a személyes találkozást, a baráti kézfogást, beszélgetést" – nyilatkozta a vezérigazgató.

Az emlékvonatot lengyel vasutasok alakították ki II. János Pál pápa halála után. A szerelvényen a Szentatya életének legfontosabb eseményeiből összeállított fotókiállítás látható, a monitorokon pedig az őróla szóló filmet vetítik.

A vonat 2006 óta viszi a zarándokokat Krakkó és a pápa szülővárosa, Wadowice között. Most viszont a lengyelek kölcsönadták a visegrádi országoknak.

Az emlékvonat több mint egy hétig marad Magyarországon. A Vasúttörténeti Parkban bárki megnézheti. Utazni is lehet vele, pénteken Székesfehérvárra, szombaton pedig Esztergomba. Aztán jövő szerdán a vonat továbbmegy Csehországba.

video

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház