Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 15. 06:28 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtök virradóra átmenetileg többfelé megnövekedhet a felhőzet, éjszaka szórványosan várható eső, zápor, helyenként zivatar, legnagyobb eséllyel a Szombathely-Dunaújváros-Debrecen vonal környezetében. Az északnyugati, északi szelet élénk lökések kísérhetik, a minimumok 12 és 17°C között alakulnak. Napközben északnyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, délen-délkeleten lesz több felhő, utóbbi területeken eleinte még kisebb eső, zápor is előfordulhat. Időnként megélénkülhet az általában véve mérsékelt északnyugati, északi szél, 23 és 28°C közötti csúcshőmérsékletekre van kilátás.

  Péntek hajnalban délnyugaton lehet kevés felhő az égen, máshol túlnyomóan derült időre ébredhetünk. Gyenge lesz az északi szél. A legalacsonyabb hőmérsékletek 8 és 14°C között alakulnak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön hidegfronti hatások érvényesülnek. Vérnyomás ingadozás, görcsös panaszok, reumatikus fájdalmak fordulhatnak elő, gyakoribbak az asztmás rohamok. Az érzékenyeket fejfájás kínozhatja, koncentrációs problémák jelentkezhetnek. A volán mögött ülők vezessenek óvatosan, a fronthatás miatt figyelmetlenebbek lehetnek az átlagosnál.

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön hajnalban szórványosan, napközben eleinte még délkeleten várható záporeső, helyenként zivatar, átmenetileg nedves, csúszós útszakaszokat okozva. Az időnként megélénkülő szél valamelyest csökkentheti a járművek menetstabilitását. Napközben a napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 35. héten a korábbi héthez képest erősen lecsökkent a pollenterhelés, országos átlagban a legerősebb terhelésű nap vasárnap volt, illetve kedden, szerdán és csütörtökön is viszonylag magas értékeket mértek. A héten a legmagasabb terhelés Veszprémben volt, a legalacsonyabb Egerben. A múlt heti csúcs után a nyári pollenszezon a csökkenő szakaszába lépett, a levegőben - csökkenő koncentrációban ugyan, de - még mindig jelen van a levegőben a parlagfű, a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, a kender, az üröm, az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak virágpora. Ezen a héten is minden városban a parlagfű virágporát regisztrálták kiugróan a legnagyobb mennyiségben a csapdákban - bár országos összpollenszáma az előző hetihez képest már alacsonyabb volt. Békéscsabán, Debrecenben, Szekszárdon és Veszprémben is ezen a héten mérték az idei szezon eddigi legmagasabb napi értékeit. A városok többségében még mindig nagyon magas a parlagfű koncentrációja, mely nagyon erős tüneteket válthat ki az allergiásoknál. Tovább csökkent a csalánfélék pollenkoncentrációja, országszerte leginkább közepes koncentrációban monitorozták, bár Veszprémben még a hét nagy részében, további 5 állomáson pedig egy-két napon mértek magas szintet is. A héten még kis mértékben emelkedett a pázsitfűfélék virágporának mennyisége, napi koncentrációja a héten 5 városban is elérte a magas szintet, bár csak egy, legfeljebb két napon, a közepes koncentrációt azonban a legtöbb helyen elérte, csak Tatabányán, Győrben és Sopronban nem volt jelen tüneteket okozó mennyiségben. Csökkent a libatopfélék és a kender pollenszórása, virágporukat leginkább közepes koncentrációban monitorozták. Az üröm és az útifű virágporának koncentrációja országszerte legfeljebb alacsony, illetve az állomások nagy részénél regisztrálták még a csapdákban a lórom és az ernyősvirágzatúak pollenszemeit is, de legfeljebb alacsony koncentrációban. Lecsökkent a kültéri allergén gombaelemek koncentrációja is, bár a héten a legtöbb városban még mindig mértek nagyon magas szintet, legalább az egyik (Alternaria) féléből.

Kövessen minket a Facebookon is!