Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 19. 05:41 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfőn virradó éjszaka eleinte északkeleten, majd a kissé erősebben megnövekvő felhőzetből északnyugaton kell számítani záporokra. Az ország délkeleti részén kevés felhőre van kilátás. Nyugaton, valamint délkeleten élénk vagy erős légmozgásra készülhetünk. A Dunántúlon 11-15 °C-ig, máshol 16-19 °C-ig hűl a levegő. Eleinte az Alpokalja kivételével többé-kevésbé napos idő várható, déltől azonban nyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet és estig a Dunántúlon sokfelé számolhatunk esővel, záporral, elszórtan zivatarral. Keleten legfeljebb helyenként lehet zápor. A Dunántúlon az északi-északnyugati, másutt a délkeleti irányú szél élénkül meg, nyugaton viharossá fokozódik a légmozgás. Hatalmas hőmérsékleti kontraszt várható az ország nyugati és keleti régió közt. A nyugati megyékben alig lesz 15°C, míg a keleti kétharmadban még kánikulai melegre van kilátás.

  Kedden virradóra is sok felhő lesz felettünk, az ország északkeleti harmadát leszámítva többfelé ébredhetünk borongós, esős, kissé lehangoló időre. A Dunántúlon élénk, másutt mérsékelt lesz a szél, a minimumok többnyire 10 és 17°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétfőn nyugaton erős hidegfronti hatás várható, emiatt fejfájásre, szédülésre panaszkodhatunk, fokozódhatnak görcsös és ízületi fájdalmaink, allergiás tüneteink. Ezzel ellentétben keleten még kettős fronthatásra számíthatunk. A szeles idő következtében erősödhet fejfájásunk, migrénünk.

Közlekedésmeterológia

Hétfőn napközben a Dunántúlon már többfelé találkozhatunk csapadéktól nedves, csúszóssá vált az útszakaszokra. A megerősödő, nyugaton néhol viharossá fokozódó szél csökkentheti a járművek menetstabilitást. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 36. héten a nyárias idő miatt lassan, de fokozatosan tovább csökkent a légköri allergén növények pollenkoncentrációja. A hét első két napján volt legmagasabb a terhelés, majd péntekig fokozatosan csökkent, a hétvégére újból emelkedett kissé. A legmagasabb terhelés Szekszárdon, Kecskeméten és Békéscsabán volt, a legalacsonyabb Tatabányán és Egerben. Most már a parlagfű és a többi nyári gyomnövény (a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, a kender, az üröm, az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak) pollenszórása is fokozatosan csökken. Továbbra is a parlagfű virágporából regisztrálták országszerte a legtöbbet a csapdákban, bár összpollenszáma fokozatosan csökken. Napi koncentrációja a legtöbb városban még mindig elérte a nagyon magas szintet, és erős tüneteket válthat ki a parlagfűre allergiások körében, azonban alacsonyabb napi értékeket mértek, mint előző héten, és egyre több helyen esett vissza egy vagy néhány napra a koncentráció magas, illetve közepes szintre, sőt Egerben már nem, Nyíregyházán, Tatabányán és Szolnokon csak egy napon mértek magas szintet. Az általános tendenciától eltérően Békéscsabán, Szegeden és Szombathelyen az eheti értékek még kis mértékben emelkedtek - sőt Békéscsabán a héten kedden tetőzött a parlagfű pollenszórása. A csalánfélék pollenkoncentrációja országszerte még mindenhol elérte a tüneteket okozó közepes szintet, bár néhány városban csak egy-két napra, magas koncentrációt azonban már sehol sem mértek. A pázsitfűfélék virágporának mennyisége is a legtöbb városban még egy vagy több napon közepes volt, sőt Miskolcon hétfőn magas koncentrációban monitorozták. A libatopfélék virágporának koncentrációja az állomások közel felénél egy-egy napon - Békéscsabán és Szekszárdon több napon is - még elérte a közepes szintet, leginkább azonban már csak alacsony koncentrációban van jelen a levegőben. Az üröm és a kender pollenkoncentrációja országszerte legfeljebb alacsony, csak Kecskeméten és Pesten mértek a hét elején közepes szintet. Az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak pollenszemeit is a legtöbb városban még regisztrálták a csapdákban, de legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombaelemek közül az Alternaria koncentrációja kis mértékben emelkedett - az állomások felénél nagyon magas szintet mértek; a Cladosporium mennyisége azonban csak Egerben, Győrött és Zalaegerszegen volt nagyon magas.

Kövessen minket a Facebookon is!