Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 21. 22:02

Szeptember 20. SZENT FÓKÁS: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Szeptember 20. SZENT FÓKÁS: Szentek közössége a Wojtyla Házban
A jótettekben való kitartásért, a bizalom és vendégszeretet lelkületéért, valamint Isten életünkben való elsőségéért kértük Urunkat a ma ünnepelt vértanú közbenjárásával.

         Fókás az 5. században élt a mai Törökország területén, a Fekete-tenger partján. Ezért a tengerészek és halászok védőszentjeként tisztelik.

         Legendája szerint azonban kertész volt és keresztény, akire a pogány hatóságok felfigyeltek, s érte küldték a pribékeket. Ezek tudtukon kívül épp Fókásnál szálltak meg útjuk során, aki szintén nem sejtette, hogy ellenségeit látja vendégül. Étellel, itallal kínálta őket, s ahogy látogatói feloldódtak, beavatták jövetelük céljába. Fókás nagy önuralommal hallgatta végig az ellene szőtt tervet, s megígérte, hogy másnap megmutatja nekik a keresett személyt. Míg vendégei aludtak, ő szökés helyett megásta saját sírját a kertben, s reggel a poroszlók előtt feltárta kilétét. Azok megdöbbenésükből felocsúdva végrehajtották rajta ítéletét: fejét vették. 

         Fókás Pál apostol buzdítását valósította meg életében: „Ne fáradjunk bele tenni a jót… Amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel.” (Gal 6,9) Jótette ugyan nem talált viszonzásra, de mártír lett, azaz ’márványként csillogó’, aki visszatükrözte a fölé hajolót, Istent.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház