Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 21. 22:05

A BŰNBETEGSÉG GYÓGYÍTÁSA: Karol Wojtyla lelki műhelyében (62.)

A BŰNBETEGSÉG GYÓGYÍTÁSA: Karol Wojtyla lelki műhelyében (62.)
Nem „test és vér” szerint reagálni, a gonoszért nem fizetni gonosszal akár ismeretlen, hihetetlen tapasztalat is lehet. Pedig a mai evangéliummal erre biztat Jézus, a bűnbetegség egyetlen gyógyírjaként ajánlva az irgalmasságot.

         Máté Jézus tizenkét apostolának egyikévé, sőt az első evangélium írójává emelkedett, pedig megvetett vámosként indult. Mi volt e csodálatos átváltozás titka? S egyáltalán miért csodálatos ez az átváltozás?

         A vámszedés bűnös foglalkozásnak számított a zsidók között, mivel az elnyomó rómaiakat szolgálta, s tisztességtelen többet-jövedelemhez juttatta végzőit. A zsidóság erre megtorlással válaszolt, kitiltva a harácsolókat az istentiszteletről, megvonva tőlük a bíráskodás és a tanúskodás jogát. Az ember természetes viszonyulása a kárt okozó felebaráthoz a büntetés, a bosszú.

         Miközben a büntetés jogosságát nem tagadja, a Biblia már az Ószövetségben is figyelmeztet arra, hogy ez Isten kezében csak végső megoldás – javulás hiányában. Az isteni reakció a bűnre az irgalom. Ennek legfőbb bizonysága megváltásunk Isten Fia által, de Jézus már életében is számos példát adott erre. Ezek egyike Máté meghívása.

         E meghívással a Mester kockázatot vállalt. Nem tudhatta, vajon Máté méltónak bizonyul-e, hisz ismeretlenül bízott rá megtisztelő küldetést. Azt viszont tudhatta, hogy e kapcsolattal támadásokra ad okot ellenségeinek, akik csakugyan el akarták ezáltal távolítani tőle tanítványait. Mégis, épp a farizeusoknak szóló, apostolaitól átvállalt válaszában tárhatta fel Jézus az isteni szeretet titkát, mely magát orvosnak, a bűnös embert pedig betegnek tekinti. Ez a segítőkész, a másikat bajában nem lenyomni, hanem támogatni, felemelni kívánó hozzáállás hoz az emberéletben változást, bűnből való szabadulást. E szeretetet megtapasztalva Isten válik a legfontosabbá, s leomlik az addig helyén álló bálvány. A pénzt istenítő Máté így hagyta el azon nyomban vámasztalát.

         E csoda ismétlődik azóta is minden megtéréskor, s ennek elősegítésére kap küldetést minden keresztény, mint a sokakat megvendégelő, Jézus társaságába hívó Máté: az elkülönülés helyett a bízó kapcsolatteremtés kockázatát felvállalva a megvetettekkel, bűnösökkel is. S talán velük leginkább, hisz a bűnösségét felismerő értékeli igazán Krisztus megtisztelő, szabadító, új célt adó barátságát.

        

 

 

Napi evangélium: Mt 9,9-13

 

Abban az időben amint Jézus továbbhaladt, látott egy Máté nevű embert a vámasztalnál ülni. Így szólt hozzá: „Kövess engem!” Az felállt és követte őt. Később, amikor Jézus az ő házában vendégeskedett, eljött sok vámos és bűnös, és helyet foglaltak az asztalnál Jézussal és tanítványaival együtt. Meglátták ezt a farizeusok és megkérdezték tanítványait: „Miért eszik a ti Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?” Jézus meghallotta ezt, és így válaszolt: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek csak, és tanuljátok meg, mit jelent ez: „Irgalmasságot várok és nem áldozatot.” Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.”

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház