Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 21. 22:07

Szeptember 21. SZENT MÁTÉ: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Szeptember 21. SZENT MÁTÉ: Szentek közössége a Wojtyla Házban
Megemlékezésünk a ma ünnepelt szentről ezúttal rögtönzött hittanórává változott az evangéliumhoz fűződő hallgatói kérdések nyomán. Kik a farizeusok és kik a vámosok, hogyan viszonyuljunk a zsidókhoz? Mindezekről is szó esett Máté apostol és evangélista közbenjárásával mondott imáink előtt.

         A hajdani Római Birodalom minden tartománya köteles volt vámot fizetni a római államkincstárnak. Ezt azonban nem római tisztviselők hajtották be, hanem helybéli bérlők, akik maguk is alkalmazottakkal dolgoztak. A közvetítéses ügyleteknél akkoriban is minden szint igyekezett bezsebelni a maga hasznát, amit fokozott, hogy az egy évre szóló bérlet miatt mielőbb megpróbálták visszaszerezni a bérleti díjat. Így hiába volt megszabott vámösszeg, annál jóval többet hajtottak be, s a hatóságok elnézték az önkényeskedést. A vámszedők tehát jól kerestek, de a nép megvetette, élősködőknek tartotta őket.

         Nagy bátorság volt Jézus részéről, hogy a rossz nyelvektől mit sem tartva megállt Máté kafarnaumi vámszedő asztalánál, és követésre szólította őt fel. E megtisztelő bizalom azonban célt ért: a vámos azonnal elhagyta pultját, hogy vendégül lássa az őt befogadó Mester közösségét, s az apostoli küldetéshez méltón társait is hozzásegítse a megtéréshez.

         Máté azonban nemcsak apostol, hanem evangélista is lett. A sorrendben első evangélium írója, mely eredetileg arámul szólt, de csak görög fordítása  maradt ránk. Ebben megörökítette Jézusnak azt a példabeszédét, melyet életével igazolt: az igazgyöngyre talált kereskedő örömében eladta mindenét, hogy megvehesse azt a mindennél értékesebb kincset, ami a mennyek országa.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház