Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 28. 19:11

Szeptember 28. SZENT VENCEL: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Szeptember 28. SZENT VENCEL: Szentek közössége a Wojtyla Házban
Családjaink békéjéért, a magunk javának mások szolgálatában való felfedezéséért, és a mindenkori megbocsátás lelkületéért imádkoztunk az első cseh szent életpéldája nyomán.

         Vencel a cseh Premysl-dinasztia 10. századi tagja. Már hétévesen megkezdte felkészülését az uralkodásra az Egyház áldásával világi és egyházi tanulmányokat folytatva. Nagyanyja, a szentéletű Ludmilla révén a vallásgyakorlatokban is elmélyült. Kiskorúsága idején azonban helyette Drahomira uralkodott, Ludmilla menye, aki Vencel nagyanyját hatalomféltésből megölette. Drahomira alatt csökkent a kereszténység súlya, s az ország német függőségbe került, mert az uralkodónő németellenessége folytán támogatta a német császár ellenfeleit. A császár ezért Csehország ellen fordult, eltávolította Drahomirát, és a nagykorúvá lett Vencelt állította helyére.

         Vencel részvéttel volt szegénységben élő alattvalói iránt, és a haderő bevetése helyett inkább a bölcsességben és a tapasztalatban bízott. Ezért a nép emlékezetében jóságos és igazságos uralkodóként él, aki Krisztusért vértanúságot szenvedett. A pogányként megmaradt csehek ugyanis megnyerték maguknak Vencel titkos trónkövetelő öccsét, Boleszlávot. A herceg vezette összeesküvők egy reggel megtámadták a templomba tartó királyt, és felkoncolták.  A haldokló Vencel még megbocsátott öccsének, ezzel tanúskodva az evangélium szerinti életről. A történtek hírére egyre több cseh tért keresztény hitre. Így lett Vencel vérének hullása is a kereszténység magvetése.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház