Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 29. 20:28

AZ ANGYALOKRÓL: Karol Wojtyla lelki műhelyében (67.)

AZ ANGYALOKRÓL: Karol Wojtyla lelki műhelyében (67.)
Mai Igénk a Bertalan-napi szakasz ismétlése. A három főangyal ünnepén azonban az evangéliumi részlet utolsó mondata kerül előtérbe, Krisztus mennybemenetelére és visszatérésére, valamint az angyalokra irányítva figyelmünket.

         „Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, és Isten angyalai fel-alá szállnak az Emberfia felett” – ígérte Jézus tanítványainak, Natanael / Bertalan apostol hitvallását jutalmazva hitük további megerősítésével.Az ígéret ugyanis pontosabban feltárta Jézus kilétét: mennyei kapcsolatát, és angyalok általi szolgálatát. A fenséges jelenés először Krisztus mennybemenetelekor vált valóra, amikor két angyal az Úr második eljövetelére vonatkozóan megismételte: „Ez a Jézus, aki tőletek az égbe vétetett, úgy jön el ismét, amint szemetek láttára a mennybe ment.”

         A mennyei lét és az angyali szolgálat egyaránt Jézus isteni hatalmának bizonyítéka. Hogyan szolgálják Őt az angyalok? Jelenlétük, kíséretük a legnagyobb Úrnak kijáró méltóságjelvény: a Királyok Királyának udvartartása ők, akik kifejezik Teremtőjük (hisz az Atya teremtő tervét Krisztus valósította meg) dicsőségét, hatalmát és erejét. De szolgálják azáltal is, hogy hírt adnak terveiről, az üdvtörténet következő állomásairól, ahogy a mennybemenetel angyalai tették, hisz az angyalok nevük görög jelentése szerint ’hírnökök’.

         Jézus azt mondta róluk, hogy „szállnak”, s a művészetben rendre szárnnyal jelennek meg. Valójában persze nincsen szárnyuk, de gravitációtól mentes szellemtestük által képesek átlépni a tér határait. S olykor, mint Jézus állította, látható formában is megjelenhetnek szemeink előtt: kiüresedve, ahogy Isten Egyszülöttje tette földre testesülésekor, egészen emberi alakot öltve; vagy megtartva dicsőségük ragyogását, félelmetes hatást keltve megpillantóikban. Bármelyiket is választják, lényük csodálatra méltó, és Isten nagyszerűségét hirdeti!

 

 

 

Napi evangélium: Jn 1,47-51

 

Egy alkalommal: Amikor Jézus látta, hogy Nátánáel közeledik hozzá, így szólt: „Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség.” Nátánáel megkérdezte: „Honnan ismersz engem?” Jézus így felelt: „Még mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak a fügefa alatt.” Nátánáel erre elismerte: „Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael Királya.” Jézus így szólt: „Azért hiszel, mert azt mondtam: Láttalak a fügefa alatt. Nagyobb dolgokat is fogsz látni ennél.” Majd így folytatta: „Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, és Isten angyalai fel-alá szállnak az Emberfia felett.”

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház