Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. október 5. 13:40

Pintér Sándor: az összefogás vezetett eredményre

Képgaléria
Pintér Sándor: az összefogás vezetett eredményre
Az összefogás eredményt hozott: egy év alatt újjáépült a vörösiszap-katasztrófa által sújtott térség - fogalmazott kedden Devecserben a belügyminiszter.

Nem természeti katasztrófa volt, emberi felelőtlenség okozta - szögezte le Pintér Sándor a vörösiszap-tragédia egyéves évfordulóján tartott devecseri megemlékezésen.

A belügyminiszter felidézte, 2010. október 4-én szörnyű katasztrófa történt, 1 millió köbméter vörösiszap ömlött Kolontárra és Devecserre, mely mindent magával ragadott, nem kímélt semmit. Nyolc ember rögtön életét vesztette, két ember a maró lúgtól a kórházban halt meg - hangsúlyozta.

A vörösiszap - fogalmazott Pintér Sándor - elsodorta az emlékeket is, lakhatatlanná tette a környéket, veszélyeztette a mát, a holnapot.
A miniszter kiemelte: még tombolt a vörösiszap-ár, amikor már megkezdődött a mentés. Akik állva maradtak, azok mentették a rokonokat, szomszédokat, egymást, perceken belül ott voltak a tűzoltók és a mentők is.

Pintér Sándor köszönetet mondott minden, a mentésben részt vevő állampolgárnak, szervezetnek. Leszögezte, a munka gyors és szakszerű volt, igazi összefogást lehetett tapasztalni. Összefogtak a helyiek és összefogott egész Magyarország, összefogtak a Kormány tagjai is, megújítottuk a környéket, újjáépítettük Kolontárt és Devecsert - mondta.

A belügyminiszter úgy folytatta: kétszer ad, aki gyorsan ad, és úgy gondolom, a Kormány gyorsan adott, egy évvel ezelőtt sok kétségbeesett arccal találkoztam, akik kételkedtek abban, hogy újjáépülhet a környék, lesz hol lakni, visszatérhet az élet, de az összefogás végül eredményre vezetett.

A rendvédelmi szervek mellett Pintér Sándor ugyancsak köszönetet mondott az adakozóknak, a segélyszervezeteknek, külön kiemelte az MTA és a BME kutatóinak gyors segítségét, valamint a nemzetközi szervezetek segítő kezét.

A katasztrófa elhárításában való részvételért a miniszter kitüntetéseket is átadott, a díjazottak listáját kapcsolódó anyagink között találják.

Pintér Sándor beszédét megelőzően átadták Devecser újonnan épített postahivatalát. Az új postát az ipari katasztrófában használhatatlanná vált régi hivatal helyett, mintegy 100 millió forintos beruházással építette meg a Magyar Posta Zrt.

Kövessen minket a Facebookon is!