Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. október 11. 06:04 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Kedden reggel többnyire erősen felhős, vagy borult időre ébredhetünk, eleinte még több helyen várható kisebb eső, szitálás. A Kisalföldön és a Bakonyban élénk lesz a szél, a minimumok 5 és 13°C között alakulnak. Napközben eleinte erősen felhős időre készülhetünk, majd délutántól a Dunántúlon már felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra a Nap is kisüt. Keleten, északkeleten kisebb eső is kialakulhat. A középső és dunántúli területeken erős, helyenként viharos lökések kísérhetik az északnyugati szelet, a maximumok 16 és 23°C között alakulnak, de északkeleten ettől kissé hűvösebb is lehet.

 Szerdán reggel északkelet felől újra beborul az ég és eredhet el az eső, míg a nyugati-északnyugati területeken többnyire erősen vagy közepesen felhős lesz az ég. Többfelé élénk, északnyugaton erős szél várható, a minimumok 8 és 12°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden gyenge hidegfronti hatás várható. A frontra érzékenyeket fejfájás gyötörheti, emelkedhet vérnyomásunk, ízületi és görcsös fájdalmaink is erősödhetnek. Érdemes esetleg egy-egy élénkítő teát elfogyasztanunk! Ne feledkezzünk meg a réteges öltözködésről, a reggeli és esti órákban már a sapka és a vastagabb kabát is elkél! Fogyasszunk sok gyümölcsöt és vitamint, készítsük fel szervezetünket a téli időszakra!

Közlekedésmeterológia

Kedden elszórtan számíthatunk csapadéktól kissé nedves, csúszós útszakaszokra, míg a Dunántúlon az élénk, néhol erős szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 39. hét elején kis mértékben növekedett, csütörtöktől azonban jelentősen csökkent a pollenterhelés, a legmagasabb terhelés Békéscsabán, míg a legalacsonyabb Salgótarjánban volt. Lecsengőben van a pollenszezon. Ugyan még tüneteket okoz, de csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja, az országos napi átlagkoncentráció a tüneteket okozó közepes szintet már csak a hét első napjaiban érte el. A parlagfű koncentrációja Pesten, Kecskeméten és Békéscsabán egy-egy napra még a magas szintet is elérte. Tüneteket okozó közepes szintet mértek az üröm virágporából Békéscsabán és Veszprémben, a pázsitfűfélék pollenszemeiből Békéscsabán. A többi nyári allergén növény virágpora legfeljebb alacsony koncentrációban volt jelen a csapdákban. A kültéri allergén gombák közül az ún. Alternaria koncentrációja az állomások többségénél nagyon magas koncentrációban volt jelen.

Kövessen minket a Facebookon is!