Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. október 22. 02:41

Felavatták a Hírös Lovardát és Csárdát

Képgaléria
Felavatták a Hírös Lovardát és Csárdát
Európai színvonalú lovardát és a hozzá kapcsolódó lovascsárdát avatták fel október 21-én, Kecskeméten, a Kiskőrösi út végén. Nem túlzás, hogy a kecskeméti B. Tóth család olyan gyöngyszemet épített a magyar lovassportnak ezen a helyen, amit Európa bármely városa megirigyelhetne.

Ezért sem volt meglepő, hogy rangos vendégsereg vett részt az ünnepségen. Köztük volt egyebek között Horvát Zsolt országgyűlési képviselő, Balogh László, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés korábbi elnöke, Lázár Vilmos, a magyar Lovassport Szövetség elnöke, Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester, és Frank Klein, az épülő Mercedes-gyár ügyvezető igazgatója.

- Legtöbben Önök közül feltehetően arra kíváncsiak, hogy mi célból épült fel ez a létesítmény – kezdte a megnyitón ünnepi beszédét a tulajdonos B. Tóth Ferenc. - Az egyik legfontosabb cél az volt, hogy a kisgyerekek már az óvodás és a bölcsődés kortól kezdve megszerethessék itt a lovaglást. Ennek érdekében akartunk létrehozni egy olyan objektumot, ami ezt lehetővé teszi Kecskeméten. Úgy gondolom, hogy az egészséges életmód egyik leglényegesebb része az, ha visszazökkentjük az eredeti kerékvágásba az életvitelünket. Elsősorban a gyermekeinkét, hiszen ők a jövőnk. Azt szeretnénk, ha már nem a négy fal közé szorulva a televízió, a számítógép, a drogok világában élnének, hanem a természetben. Ezért próbáljuk ebben a lovas iskolában a szabad környezethez és persze eközben természetesen a lovakhoz, és a lovas-sporthoz szoktatni a gyerekeket. Ezért építettük ezt az objektumot, Kecskemét központjától mindössze 4 kilométernyire, ami nem lehet akadály sem busszal, sem kerékpárral vagy a családi autóval. Úgy képzeltük el ezt a lovardát és a hozzá csatlakozó csárdát, hogy egész évben programot tudjunk biztosítani itt a lovasoknak és kísérőiknek is. Ami azt jelenti, hogy télen, amikor nagyon hideg van, vagy esik a hó, akkor bent, egy fedett lovardában ugyanazt az oktatást tudjuk megvalósítani, mint jó időben, kint a szabadban. Oktatóink véleménye ugyanis az, hogy a lovaglás tanulásában rendkívül fontos a folyamatosság. Az, hogy ne szakadjon meg és hosszabb ideig ne szüneteljen a gyakorlás, mert ez bizony meglátszik az újra nyeregbe ülők rutinján.

Az épület előtt a beruházók 50 férőhelyes parkolót alakítottak ki, van állatsimogató, az istállóban pedig 22 lovat tudunk elhelyezni. A szabadtéri területen 100-szor 100 méteres pályán lehet lovagolni, a fedett lovarda pedig 22-szer 44 méteres. A lovardához tartozó vendéglőt a neves vendéglátó szakember, Vörös Tibor vezeti. Mint megtudtuk: a legkorszerűbb konyhával felszerelt csárdában a betérők a régi, kedvelt, tradicionális magyar ételeket találják majd. Étkezés közben pedig a csárda jellegéhez kötődő zenét szolgáltatnak. A beruházok külön kihangsúlyozták: semmiképpen nem diszkót szeretnének, amire garancia lesz a remek cigányzenekar.

- Sikerült olyan munkatársakat szereznünk, akik méltón dolgozhatnak itt körünkben – dicsérte a lovarda és a csárda személyzetét a házigazda. - Akik megszállottak, elhivatottak a szakmájukban, amit minden nap, január 1-től december 31-ig szívvel és lelkesedéssel végeznek.

A lovardaavatáson részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere is, aki első mondataiban bevallotta: neki B. Tóth Ferenc mindig csak „Feri bácsi” marad, hiszen olyan régről datálódik a barátságuk, munkakapcsolatuk.

- Engedje meg, hogy a város nevében gratuláljak ehhez a létesítményhez, és ahhoz, hogy sikerült az álmát megvalósítania. Életpályáját egy rendkívüli érték megteremtésével tudja lezárni, olyan létesítményt felépítve, amire méltán lehet büszke Kecskemét. Nekem személy szerint is nagy öröm, amikor a város részéről egy újabb létesítményt, egy újabb szolgáltatást adhatok át: szerencsére mostanában, hétről hétre újabb fejlesztéseket avathatunk Kecskeméten. Példa értékű utat mutatott Feri bácsi is, hiszen munkájával egyértelműen igazolja, hogy igenis érdemes Kecskeméten vállalkozni, érdemes beruházni, fejleszteni, mert van a városunkban jövő, vannak még kiaknázatlan lehetőségek. Remélem mindenki számára hasznos időtöltést fog biztosítani ez a lovarda és a csárda, gratulálok még egyszer Önnek, és kedves családjának is, hiszen ők segítették leginkább Önt ebben a munkában.

Lázár Vilmos, a magyar Lovassport Szövetség elnöke, 6-szoros fogathajtó világbajnok hétszeres kettesfogathajtó világbajnok, a világbajnoki cím védője, a fogathajtó világ kiemelkedő, elismert személyisége is gratulált a megnyitón B. Tóthéknak.

- Az elhivatott emberek erősítik egymást – mondta. - Itt van egy elhivatott család, aki ezt a csodálatos létesítményt megvalósította, és nekem, mint elhivatott embernek ez egy megerősítés, hogy vannak az országban, akik áldoznak ennek a sportnak. És nem akárhol történt ez a beruházás, hanem az ország egyik lovas fővárosában, hiszen azért ne felejtsük el, hogy Kecskemét négy fogathajtó világbajnokságnak adott otthont az elmúlt időszakban. A legnagyobb sikeremet én is ebben a városban értem el, sőt a lovas-múltam a kezdetekben innen a környékről, Hetényegyházáról indult. Úgy gondolom, hogy Magyarországon helye van a lónak. Ezt nem csak én mondom, hanem hál’ Istennek ebben az országban egyre többen mondják így. Ha pedig ez igaz Magyarországra, akkor ez még sokkal inkább igaz Kecskemétre. Valamiért itt az emberek még az országos átlagnál is sokkal jobban szeretik a lovat, sokkal közelebb állnak hozzá. Ezért örülök olyan nagyon, hogy itt Kecskeméten valósulhatott meg ez a beruházás. Magyarország, úgy gondolom, nagy lehetőségek előtt áll a lovaságazat tekintetében. Gondoljuk csak végig, hogy milyen széles spektrumról beszélünk. Hiszen lovasfogat, lótenyésztés, hagyományőrzés, lovas-turizmus, és az ehhez kapcsolódó szakmákról van szó. Óriási lehetőség van a kezünkben, és nekünk ezzel a lehetőséggel csak élni kell. Két számot mondok: az egyik az Európai Uniós átlag, 1000 főre 12 ló. A másik szám a magyarországi átlag, ami ennek a fele. Van tehát még előttünk feladat. Reméljük, hogy a lovas-program fel fog gyorsulni az elkövetkezendő időszakban Magyarországon. Amikor pedig lovas-stratégiáról, a lovassport presztízsének a helyreállításáról beszélünk, akkor rendkívüli öröm, amikor egy ilyen csodálatos létesítményben lehetünk. Ahová a fiatalok is szívesen jönnek, hiszen olyan látványos környezetbe érkeznek, ami a számukra alternatívát nyújthat az internettel, és az egyéb virtuális dolgokkal szemben, itt a való világban…

A papi felszentelést követően B. Tóth Ferenc, Szemereyné Pataki Klaudia és Lázár Vilmos közösen vágták át a bejárat előtti nemzeti színű szalagot, majd Vajda Rudolf, a lovarda vezetője bemutatta a létesítményt a vendégseregnek.

                                                                                                                            N.N.M.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház